Ελληνική λογοτεχνία: Κλασικά έργα, σπουδαίες πένες και νέες φωνές

Ελληνική λογοτεχνία: Κλασικά έργα, σπουδαίες πένες και νέες φωνές

Συντροφιά τις ημέρες των γιορτών με ιστορίες δικών μας συγγραφέων.

Οι χριστουγεννιάτικες αναγνωστικές προτάσεις μας περιλαμβάνουν κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και νέες φωνές οι οποίες αξίζει να ακουστούν δυνατά.

Λουκής Λάρας
Δημήτριος Βικέλας

Ο «Λουκής Λάρας» έθεσε τις βάσεις για τη μετάβαση της ελληνικής πεζογραφίας από τον ρομαντισμό στον ηθογραφικό ρεαλισμό. Δημοσιευμένο το 1879 και βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το έργο του Δημήτρη Βικέλα μεταφέρει τον αναγνώστη στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναδεικνύοντας μια διαφορετική εκδοχή του 1821 από την επικρατούσα. Ο Λουκής Λάρας είναι ένας Χιώτης έμπορος ο οποίος επιχειρεί να εντάξει από κοινού τους πολεμιστές και τους αμάχους στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης. Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στη σειρά «Παλαιά κείμενα, νέες αναγνώσεις» και συνοδεύεται από τη μελέτη του Δημήτρη Πολυχρονάκη μέσα από την οποία επιχειρείται η ανασυγκρότηση του πλέγματος των πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών αξιών που καθόρισαν τη συγγραφή του έργου.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ΣΕΛ.: 488
ΤΙΜΗ: €14,00

Φελιτσιτά
Μάρω Δούκα

Ο Κωνσταντίνος Καβουράκης είχε όνειρο ζωής να γίνει αστυνομικός, να ζήσει για πάντα με την αγαπημένη του Ελένη και να κάνουν παιδιά. Τα πράγματα ήρθαν όπως τα ήθελε κι έτσι ζει μια κανονική ζωή με την οικογένειά του στα Σεπόλια. Μέχρι που σε μια έξαρση θυμού χάνει τον αυτοέλεγχό του, αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι και ζει άστεγος στο κέντρο της Αθήνας. Στην πιο δύσκολη στιγμή του θα βρει αλληλεγγύη και αγάπη δίπλα σε άλλους ανθρώπους που βιώνουν σκληρές καταστάσεις, ενώ συνοδοιπόρος στη ζωή του θα γίνει η Φελιτσιτά, μια γάτα που ζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ενα μυθιστόρημα για τα πολλά πρόσωπα της αλήθειας, την απώλεια και τα νέα ξεκινήματα, από τη Μάρω Δούκα.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη
ΣΕΛ.: 272
ΤΙΜΗ: €14,40

Σκιές του Νότου
Λάζαρος Αλεξάκης

Στο νέο του μυθιστόρημα ο Λάζαρος Αλεξάκης μάς μεταφέρει στην υποφωτισμένη πλευρά της δεκαετίας του ’80, όπου παράνομες ουσίες αλλάζουν χέρια, θαμώνες αμφιβόλου ηθικής ξενυχτούν σε μπαρ συνομιλώντας και η πραγματική ζωή απέχει πολύ από τη πολυδιαφημισμένη αθωότητα της εποχής. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1987, όταν ένας ιδιοκτήτης επαρχιακού μπαρ και μια νεαρή δημοσιογράφος προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη αναζητώντας στοιχεία για το ύποπτο ατύχημα κάποιου νεαρού. Οι ήρωες του βιβλίου μόνο ήρωες δεν είναι. Και όταν καλούνται να επιλέξουν, συνήθως επιλέγουν λάθος.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 320
ΤΙΜΗ: €15,50

Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών
Κυριάκος Αθανασιάδης

Ο κύριος Ισίδωρος μένει μόνος μετά τον θάνατο της γυναίκας του. Από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκεται με ένα σκύλο στα χέρια του. Ενα μεγάλο, γέρικο και βρόμικο σκύλο, που πάγωνε μες στη βροχή και στο κρύο. Σκοπός της ζωής του κυρίου Ισίδωρου γίνεται να βρεθούν οι άνθρωποι που είχαν τον σκύλο. Ετσι ξεκινάει ένα ταξίδι μέσα από το οποίο θα βιώσει όλη την γκάμα των συναισθημάτων. Το βιβλίο μιλά για το χρέος μας απέναντι στο καλό και στη νίκη της φωτεινής πλευράς της ζωής.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 376
ΤΙΜΗ: €15,50

Υπήρξα τόσοι άλλοι
Αλέξης Σταμάτης

Ενας συγγραφέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λευκή σελίδα. Ταυτόχρονα βιώνει κρίση ταυτότητας. Η καθημερινότητά του έχει αλλάξει – έχει αποκτήσει το πρώτο του παιδί. Στο περιθώριο της χαράς του, όμως, πλανάται η απορία τι απέγινε ο παλιός εαυτός του. Σταματάει ό,τι κάνει για να αναζητήσει λύσεις για το τώρα που έρχονται από το παρελθόν. Το ατομικό ανοίγεται στο συλλογικό και ο αφηγητής συναντά πρόσωπα που τον καθόρισαν, συγγραφείς που τον διαμόρφωσαν, ήρωες που τον στοίχειωσαν. Ο έρωτας, ο θάνατος, ο εθισμός, οι ενοχές, η πατρότητα, η φθορά του σώματος, τα κοινωνικά δίκτυα, η υποκρισία και η πολιτική ορθότητα ζητούν πλέον νέους ορισμούς.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη
ΣΕΛ.: 512
ΤΙΜΗ: €20,00

Τέλεση
Φώτης Δούσος

Μέσα από το μυθιστόρημα ο Φώτης Δούσος μεταφέρει τους αναγνώστες στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Κεντρικός ήρωας ένας νεαρός ηθοποιός ο οποίος προσλαμβάνεται σε μια πολύ σημαντική παραγωγή, πραγματοποιώντας το όνειρο ζωής του. Ωστόσο ο ρόλος του απαιτεί να φοράει μάσκα κατά τη διάρκεια της παράστασης, κάτι που του προκαλεί τρομερό στρες. Αποφασίζει να κολλήσει τη μάσκα πάνω στο πρόσωπό του με κόλλα, πιστεύοντας ότι σε δυο μέρες το πολύ θα μπορέσει να την αφαιρέσει. Ομως η μάσκα παραμένει κολλημένη στο πρόσωπό του. Μια αλληγορία για τις ανειλικρινείς συμπεριφορές και τις σχέσεις εξουσίας.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Νήσος
ΣΕΛ.: 260
ΤΙΜΗ: €17,00

Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ
Μιχάλης Μαλανδράκης

Ο δημοσιογράφος Χάρης Αλεξιάδης ύστερα από μια σύντομη θητεία στον αθηναϊκό Τύπο βρίσκεται στο Σαράγεβο τον Ιούνιο του 1992, ως πολεμικός ανταποκριτής ενός νέου μεγάλου καναλιού. Αρχικά ενθουσιάζεται, καθώς νιώθει ότι βρίσκεται εκεί που γράφεται η Ιστορία, ωστόσο θα παραμείνει στην εμπόλεμη περιοχή περισσότερο απ’ όσο αντέχει. Επιστρέφοντας θα αναζητήσει νέους δρόμους. Στα χρόνια που ακολουθούν αναλαμβάνει την παρουσίαση ψυχαγωγικών εκπομπών. Παρότι προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να κινηθεί στη χαρούμενη πλευρά της ζωής, σύντομα η μελαγχολία κάνει αισθητή την παρουσία της με τον πιο επώδυνο τρόπο.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πόλις
ΣΕΛ.: 264
ΤΙΜΗ€: €16,00

Μπλουζ στον αυτοκινητόδρομο της μοναξιάς
Δόμνα Κατσαμάκη

«Η Μαρίν έβαλε μπροστά την Camaro, ανάβοντας τους προβολείς θυέλλης. Ξαφνικά είχε την αίσθηση ότι κάποιο όχημα ερχόταν πίσω της µε ολόσβηστα τα φώτα. Κοίταξε εκεί που έπρεπε να ήταν ο οδηγός, αλλά δεν μπόρεσε να διακρίνει κανέναν». Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της ∆όμνας Κατσαµάκη έχει κεντρική ηρωίδα µια μάχιµη δημοσιογράφο, η οποία σε συνεργασία µε έναν αστυνομικό επιθεωρητή επιχειρούν να εξιχνιάσουν µια σειρά από δολοφονίες που σχετίζονται µε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα για παιδιά. Η έρευνα θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν του ιδρύματος αλλά θα τους ξυπνήσει και προσωπικές μνήμες.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονη Εποχή
ΣΕΛ.: 384
ΤΙΜΗ: €18,00

Κόκκινο και μοβ σε λευκό καμβά
Γιώργος Σταματόπουλος

Οι εποχές κουβαλάνε στο πέρασμά τους ένα σωρό ιστορίες. Ιστορίες ανάλογες με τον ιστορικό χρόνο στον οποίο διαδραματίζονται. Ιστορίες που είναι φτιαγμένες από απλούς ανθρώπους σε δύσκολους καιρούς. Υπέροχες ιστορίες ως προς την εξέλιξη των γεγονότων για τους αναγνώστες, αλλά δραματικές γι’ αυτούς που τις δημιούργησαν και τις έζησαν. Τέτοια είναι και αυτή η διήγηση, υφασμένη με όλες αυτές τις ιστορίες. Ο Γιώργος Σταματόπουλος υπογράφει μια νουβέλα για την καθημερινότητα και τους αγώνες μιας λαϊκής οικογένειας από τα τέλη του Εμφυλίου κι έπειτα.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονη Εποχή
ΣΕΛ.: 160
ΤΙΜΗ: €11,00

Σα μαγεμένο το μυαλό μου
Θανάσης Σκρουμπέλος

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος καταδύεται στο λαϊκό παρελθόν και φέρνει στο φως αυθεντικά ήθη και πηγαίες συμπεριφορές, πολύτιμες μνήμες, αρχαίες πληγές και συλλογικούς καημούς. Το βιβλίο του περιλαμβάνει έναν κύκλο αφηγήσεων και εικόνων εμπνευσμένων από έναν κύκλο δημοφιλών ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών. Οι λαϊκές ζωγραφιές του συγγραφέα που συνοδεύουν τα κείμενα αποτυπώνουν με τη σειρά τους αισθήματα, σχέσεις, βάσανα, πόθους αλλά και όσα δεν μπορούν να αρθρώσουν οι λέξεις.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Τόπος
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €14,00

Romantica
Ανδρέας Αποστολίδης

Ο Ανδρέας Αποστολίδης γράφει για πρόσωπα και ιστορίες πραγματικές και φανταστικές της δεκαετίας του 1970. Στο βιβλίο παρελαύνουν χαρακτήρες της εποχής: ένας παραδοσιακός αριστερός της εποχής που φλερτάρει με τη διαβόητη αμερικανική επιχορήγηση του Ιδρύματος Φορντ, ένας αναρχικός του «κίτρινου Τύπου» με το προσωνύμιο «λεκές», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, οι μπον βιβέρ και γκάνγκστερ του καθεστώτος των συνταγματαρχών, ασφαλίτες και στάρλετ σ’ ένα τσίρκο αναμνήσεων ενός επίδοξου συγγραφέα κι ενός δημοσιογράφου που μαγνητοφωνούν τη συνομιλία τους ξαπλωμένοι στις σεζλόνγκ της πανσιόν Απόλλων.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αγρα
ΣΕΛ.: 144
ΤΙΜΗ: €12,00

Βασικός μέτοχος
Πέτρος Μάρκαρης

Από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, ο «Βασικός μέτοχος» κυκλοφορεί ξανά έπειτα από δώδεκα χρόνια. Εδώ η κόρη του αστυνόμου Χαρίτου, έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό της στη νομική, ξεκινάει παρέα με τον αγαπημένο της για διακοπές στην Κρήτη. Λίγο προτού το πλοίο, που μεταφέρει 300 επιβάτες, μπει στη Σούδα, καταλαμβάνεται από ομάδα μασκοφόρων που δίνουν μονολεκτικές εντολές στα αγγλικά. Ο Χαρίτος ανησυχώντας για την κόρη του σπεύδει μαζί με την Αδριανή στην Κρήτη. Με την επιστροφή του στην Αθήνα αναλαμβάνει τη διαλεύκανση μιας σειράς φόνων η οποία συνδέεται με την υπόθεση πειρατείας του πλοίου.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κείμενα
ΣΕΛ.: 448
ΤΙΜΗ: €18,90

Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο
Tάσος Λειβαδίτης

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος/ δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο/ Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές/ το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω». Μόλις επανακυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο η ποιητική συλλογή «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» του Τάσου Λειβαδίτη που εκδόθηκε το 1956, ένα χρόνο μετά τη δίκη του από το πενταμελές εφετείο για την ποιητική του συλλογή «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» (1953) η οποία θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό».

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μετρονόμος
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €12,72

Εξοδος αριθμός 1
Ιωάννης Αναγνωστόπουλος

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Ιωάννη Αναγνωστόπουλου αποτελεί ένα ψυχολογικό ταξίδι από την Ελλάδα των 90s στην Ελλάδα της κρίσης, με κέντρο έναν έρωτα: έναν έρωτα για την ελευθερία, έναν έρωτα για έναν άνθρωπο. Ένα ταξίδι στην Ευρώπη με εικόνες, λόγια και στιγμές που σημάδεψαν και διαμόρφωσαν μια στάση ζωής. Μία πορεία αναζήτησης των ανθρώπινων σχέσεων και των αισθημάτων που γίνονται αποσκευές στο ταξίδι μας στον κόσμο. Αρνούμενος να δεχτεί τη μοναξιά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και την παράνοια της ελληνικής πραγματικότητας στην οποία κλήθηκε μεγαλώνοντας να «προσαρμοστεί» επιχειρεί στα 23 του να «δραπετεύσει» απ’ όλα αυτά στην Αγγλία παίρνοντας μαζί του όλα όσα αγαπούσε στον εφηβικό έρωτα που τον είχε παγιδεύσει σε έναν συναισθηματικό λαβύρινθο χωρίς μίτο και χωρίς λογική. Ενα βιβλίο για τις μνήμες που μας καθορίζουν – και μόνο όταν γενναία τις αντικρίσουμε, θα βρει η ψυχή τα συμπεράσματά της για να γαληνέψει.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Momentum
ΣΕΛ.: 392
ΤΙΜΗ: €15,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter