Ελβετία: Νίκη της Αριστεράς η 13η σύνταξη που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα

Ελβετία: Νίκη της Αριστεράς η 13η σύνταξη που αποφασίστηκε με δημοψήφισμα

Για πρώτη φορά από το 1891, οι πολίτες της Ελβετίας, έκαναν δεκτή σε δημοψήφισμα πρόταση νόμου που προήλθε από την Αριστερά: Το 58% των πολιτών ψήφισε υπέρ της απόδοσης 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους και το 74% ψήφισε εναντίον της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επιπλέον η βασική σύνταξη που παίρνουν όλοι οι πολίτες της χώρας (συν την προσωπική του καθενός) θα αυξηθεί κατά 8,3% από εδώ και πέρα.

Τα παραπάνω μοιάζουν ουσιαστικά με… επανάσταση στην γνωστή για την ιδιαίτερα σφιχτή, συντηρητική και φιλελεύθερη οικονομική της πολιτική Ελβετία. Η έστω και μικρή αυτή νίκη των αριστερών πολιτικών δυνάμεων στην χώρα των τραπεζιτών, έχει προκαλέσει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη αίσθηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ πλέον απασχολεί και τα μέσα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την… επιστροφή του κοινωνικού κράτους.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στην Ελβετία, ιδιαίτερα μετά από την περίοδο του κορονοϊού που έφερε αύξηση των εισφορών και των ενοικίων, αλλά και εξαιτίας της εξαγοράς (διάσωσης) της Credit Suisse από την UBS που έγινε με δάνεια από την κυβέρνηση, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται οικονομική πίεση. Στο παιχνίδι μπήκαν τα σωματεία και οι ενώσεις εργαζομένων, που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και έστειλαν στις κάλπες το 60% του εκλογικού σώματος για να ψηφίσει υπέρ των προτάσεων αυτών.

Η νίκη αυτή της Αριστεράς, θεωρείται επίσης ως η πρώτη απόδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως αρκετοί από τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα που τα τελευταία χρόνια είχαν στραφεί προς τα δεξιά και προς την ακροδεξιά, μπορούν να επιστρέψουν σε μια αριστερή πολιτική κατεύθυνση. Μάλιστα η Αριστερά στην Ελβετία ετοιμάζει το επόμενο βήμα της, αφού τον Ιούνιο ετοιμάζει νέο δημοψήφισμα για να μπει πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα: Η Δύση αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Ρωσίας – Συνέχεια στην κόντρα για τους Taurus

Ελβετία: Μειώθηκαν σημαντικά το 2023 οι εξαγωγές πολεμικού υλικού λόγω… Ουκρανίας!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter