Ελβετία: Μειώθηκαν σημαντικά το 2023 οι εξαγωγές πολεμικού υλικού λόγω… Ουκρανίας!

Ελβετία: Μειώθηκαν σημαντικά το 2023 οι εξαγωγές πολεμικού υλικού λόγω… Ουκρανίας!

Οι εξαγωγές ελβετικών όπλων μειώθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο πέρυσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, με τους επικριτές να αποδίδουν την μείωση στην ουδέτερη στάση της χώρας που εμποδίζει την επανεξαγωγή όπλων και πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές πολεμικού υλικού μειώθηκαν κατά 27% στα 696,8 εκατ. ελβετικά φράγκα (788,06 εκατ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO), συγκριτικά με 955 εκατ. φράγκα το 2022.

Παρά τη μακρά στάση ουδετερότητας, η Ελβετία είναι μεγάλος προμηθευτής όπλων, καταλαμβάνοντας την 14η θέση παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το 2023, η Ελβετία εξήγαγε πολεμικό υλικό σε 58 χώρες, συγκριτικά με 60 ένα χρόνο νωρίτερα, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος πελάτης και τη Δανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Η SECO δεν έδωσε λόγο για τη μείωση των εξαγωγών πέρυσι, αλλά η ένωση του κλάδου Swissmem δήλωσε ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο η ελβετική απαγόρευση για επανεξαγωγή όπλων.

Με βάση τον νόμο ουδετερότητας της χώρας, η Βέρνη δεν μπορεί να εγκρίνει αιτήματα για τη μεταφορά πολεμικού υλικού ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία όσο αυτή εμπλέκεται σε διεθνή ένοπλη σύγκρουση.

«Κάποιες εταιρίες έχουν χάσει παραγγελίες λόγω των ανησυχιών για τους ελβετικούς κανονισμούς ενώ άλλες εξετάζουν την περίπτωση για μικρότερες επενδύσεις εδώ», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmem Στέφαν Μπρουπμπάχερ στο Reuters πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Το 2022, δεν δόθηκε άδεια στην Ισπανία, τη Δανία και τη Γερμανία να εξαγάγουν εκ νέου ελβετικό οπλισμό στην Ουκρανία, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις και αυξάνοντας τις ανησυχίες στην ελβετική βιομηχανία όπλων.

Η Swissmem ανέφερε ότι η ελβετική βιομηχανία όπλων εξαρτάται από τις εξαγωγές και δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στη ζήτηση από τον ελβετικό στρατό για να επιβιώσει.

Διαβάστε επίσης:

Telegraph: «Οι γερμανικές διαρροές για την Ουκρανία είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Κιργιστάν: Επιστρέφει στην εξόρυξη ουρανίου ενώ η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό

Ελβετία: «Ναι» στη 13η σύνταξη – «Όχι» στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης!

ΝΑΤΟ: Στρατιωτικά γυμνάσια στη Σκανδιναβία με το βλέμμα στη Ρωσία

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Βερολίνου μετά τη διαρροή συνομιλίας αξιωματικών για την Ουκρανία

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter