Εμβόλιο AstraZeneca: Ανησυχία στην Ευρώπη – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανησυχία στην Ευρώπη – Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ

Έντονη είναι η ανησυχία και πυρετώδεις οι διεργασίες στις διεθνείς και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς μία μία οι χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τη χορήγηση του μετά τη συσχέτισή του με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι την Πέμπτη αφού η χώρα μας αναμένει τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη και διερευνά ήδη τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκε ότι συσχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Παρά την έκδηλη ανησυχία ωστόσο που επικρατεί, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά ενώ αυξάνονται οι φόβοι πως θα υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις στους εμβολιασμούς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. 

Παράλληλα, η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ θα επανεξετάσει σήμερα Τρίτη τις διαθέσιμες πληροφορίες ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο ΕΜΑ που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της Astrazeneca είναι: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρος. Την ίδια ώρα, άλλη μία χώρα, εκτός της ΕΕ όμως, έχει πάρει ανάλογη απόφαση. Ο λόγος για την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες παρά τις αρχικές ανησυχίες για τυχόν παρενέργειες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter