Ένα casus belli από την άλλη πλευρά του Αιγαίου

Ένα casus belli από την άλλη πλευρά του Αιγαίου

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη και της Τουρκίας, όπως είπε και o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βουλή μόλις την περασμένη Παρασκευή, βρισκόταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και καιρό. 

Μάλιστα, όπως παραδέχεται επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ, ο Ν. Δένδιας είχε θέσει το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Στο ίδιο σημείωμα τονίζεται ότι το εν λόγω μνημόνιο «περιήλθε σε γνώση της Ελλάδας προτού δημοσιευτεί, από πηγή που δεν είναι ούτε λιβυκή ούτε τουρκική».

Από τον περασμένο Ιούλιο έως και την υπογραφή του η ελληνική διπλωματία και ο Ελληνας πρωθυπουργός περιορίστηκαν σε ενημερώσεις των ξένων ηγετών για το επερχόμενο.

Πέραν τούτου ουδέν. Κανένα τελεσίγραφο δεν εστάλη στην Αγκυρα. Κανένα «casus belli» δεν τόλμησε να βγει από κυβερνητικά χείλη (σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε πράξεις με βάση το από κάθε άποψη άκυρο μνημόνιο κατανόησης), όπως έπραξε η Τουρκία για το ενδεχόμενο επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια, όπως νομιμοποιείται να πράξει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κι ας καταπατείται ευθέως η υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Το αντίθετο, ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τελευταίος ένα εικοσιτετράωρο μετά ψήφισε το μνημόνιο στην Eθνοσυνέλευση της χώρας του! Αυτά τα ολίγα, με την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter