Ενεργειακή κρίση: Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου διχάζει την Ευρώπη – Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου διχάζει την Ευρώπη – Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας

Στις Βρυξέλλες συναντιούνται σήμερα, Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουν σημαντικές αποφάσισες για το πώς θα αντιμετωπίσουν αρχικά τον ρωσικό εκβιασμό με το φυσικό αέριο και επίσης ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που έρχεται ώστε να μην ξεμείνουν από ενέργεια.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με επίκεντρο την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε την πρώτη επίσημη πρόταση την Τετάρτη και υποσχέθηκε μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Αν και οι χώρες προσέρχονται με κοινή γραμμή για το θέμα της ανάγκης μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για την ανάγκη ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, δε λείπουν και οι αντιδράσεις από ορισμένες χώρες. Η Γερμανία δήλωσε «επιφυλακτική» για την πρόταση και η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσία στην ΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή της, όπως και η Σλοβακία. Επιφυλάξεις εκφράζουν επίσης τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές φαίνεται να ψάχνουν να βρουν πυξίδα μέσα στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η ύφεση που απειλεί την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, αλλά ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης. Πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του πως αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές, θα κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, επόμενο στάδιο είναι η ομιλία της κ. Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο στις 14 του μήνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter