Ενσωμάτωση στη σοσιαλδημοκρατία ή σύγχρονη Αριστερά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές;

Ενσωμάτωση στη σοσιαλδημοκρατία ή σύγχρονη Αριστερά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές;

Σε μία φάση που η Αριστερά υποχωρεί στην Ευρώπη είναι λογικό να υπάρχουν αναζητήσεις σχετικά με την ταυτότητα της Αριστεράς. Οι προβληματισμοί πυκνώνουν και είναι φυσικό επακόλουθο της φθοράς. Το Die Linke διασπάστηκε. Στην Πορτογαλία το Μπλοκ και το ΚΚ έχουν πάρει την κατιούσα. Στην Ισπανία οι Podemos βρίσκονται σε κρίση. Στα πλαίσια αυτά είναι και η πρόταση Ραγκούση, Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου για ένταξη στην ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και εγκατάλειψη της ομάδας της Αριστεράς. Πρόταση που είναι σε λάθος κατεύθυνση για τους παρακάτω λόγους:

Οι σοσιαλιστές αποτελούν το κυρίαρχο ρεύμα στην κοινή ομάδα με τους Δημοκράτες. Και έχουν δώσει το δικό τους ιδεολογικό αποτύπωμα στην συγκεκριμένη ομάδα. Αποτύπωμα που είναι η σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία. Πέρα από τις σημαντικές αξιακές διαφορές μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας προκύπτουν και σημαντικές πολιτικές διαφορές. Ενδεικτική είναι η πολιτική Σολτς  με την λιτότητα, την προσπάθεια διατήρησης της Γερμανικής Ευρώπης, την σύμπλευση με τις ΗΠΑ κτλ.  

Η πρόταση να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου και η εγκατάλειψη της ομάδας της Αριστεράς ουσιαστικά ζητά την αναθεώρηση της φυσιογνωμίας και ταυτότητας  του κόμματος. Ακυρώνει την προσπάθεια μετασχηματισμού σε έναν κόμμα της Σύγχρονης Αριστεράς όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα:  Ένας μετασχηματισμός που θα αγκαλιάζει και θα συσπειρώνει πολίτες από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Όχι μόνο τους κεντροαριστερούς αλλά και δημοκράτες πολίτες που κινήθηκαν δεξιά στο παρελθόν αλλά αμφισβητούν το καθεστώς Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός αυτός ακυρώθηκε και υπονομεύθηκε από τους υπονομευτές του Αλέξη και κατόπιν του Στ. Κασσελάκη.  Όμως μετά την αποστασία τους ο δρόμος είναι ανοικτός για την προώθηση του μετασχηματισμού  που οδηγεί στη δημιουργία της Σύγχρονης Αριστεράς. Το στίγμα είναι σαφές όπως και το περιεχόμενο της ταυτότητας για την οποία παλεύουμε. Μιας ταυτότητας που θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της δεξιάς κυριαρχίας προϋποθέτει την συμμαχία και συνεργασία με την κεντροαριστερά και τους Σοσιαλιστές αλλά όχι την ένταξη σε αυτό το πολιτικό ρεύμα.  

Το επιχείρημα των συντρόφων ότι η ένταξή μας στην  ομάδα των Σοσιαλιστών θα δυναμώσει το κόμμα, είναι ατυχές. Τα περισσότερα κόμματα της συγκεκριμένης ομάδας έχουν  υποστεί σημαντική μείωση της δύναμής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σοσιαλιστικό κόμμα Γαλλίας που παλεύει να ξεπεράσει το 5% με 6%. Επίσης η σοσιαλδημοκρατία στις Σκανδιναβικές χώρες υποχωρεί σημαντικά και έχει δώσει την κυβερνητική της θέση σε δεξιά κόμματα και συνασπισμούς.  

Η εκτίμηση των τριών συντρόφων ότι οι εκλογικές μάχες δεν θα κριθούν στο έδαφος της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά στο έδαφος της κεντροαριστεράς είναι σωστή. Όμως η  Σύγχρονη Αριστερά  που οικοδομούμε  δεν είναι απλά  η ριζοσπαστική αριστερά. Είναι και η κεντροαριστερά. Είναι και οι δημοκράτες πολίτες που αποστρέφονται το καθεστώς Μητσοτάκη και αναζητούν μία πειστική εναλλακτική πρόταση. Αυτή είναι η ουσία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να αγκαλιάσει κεντροαριστερούς και δημοκράτες πολίτες. Με αυτό το πρίσμα η πρόταση για ένταξη στην ομάδα των Σοσιαλιστών  δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά μία μετάλλαξη του κόμματος, την  ενσωμάτωση του στην σοσιαλδημοκρατία που αποτελεί το κυρίαρχο ιδεολογικό υπόβαθρο της ομάδας Δημοκρατών, Σοσιαλιστών. 

Άλλο πράγμα το βάθεμα της συνεργασίας με την σοσιαλδημοκρατία  και εντελώς διαφορετικό η ενσωμάτωση σε αυτήν.  

Η ενίσχυση του κόμματος και η νίκη στις ευρωεκλογές περνάει μέσα από τον μετασχηματισμό του κόμματος σε Σύγχρονη Αριστερά και όχι με την ένταξή της στη σοσιαλδημοκρατία.

Υ.Γ. Η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτό το θέμα είναι απολύτως άστοχη γιατί θα ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Εσωστρέφεια που θα είναι καταστροφική σε μία φάση που όλες οι δυνάμεις του κόμματος πρέπει να προτάξουν τις θέσεις μας για την ακρίβεια, την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, ζητήματα που καίνε την κοινωνία. 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας – Φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Τα 270 σάιτ που πήραν παράνομα διαφήμιση

Αύγουστος Κορτώ: Το Facebook κατέβασε φωτογραφία με τον σύζυγό του – «Η αγάπη θα αντηχεί…»

Ρεπορτάζ καταπέλτης του ARD για Ελλάδα: «Η ελευθερία του Τύπου χρειάζεται θάρρος»

Νέος Κόσμος: Πού εστιάζουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη (Videos)

Βορίδης – Ομόφυλα ζευγάρια: Ετοιμος να παραιτηθεί για το νομοσχέδιο – «Θα αναλάβει κάποιος άλλος»

«Καρφί» Κακλαμάνη για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Εάν ένας υπουργός διαφωνεί, να αφήσει την καρέκλα του» (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter