Επιστολική ψήφος: Οι αντισυνταγματικές σκιές – Ανάρτηση του Ακρίτα Καϊδατζή

Επιστολική ψήφος: Οι αντισυνταγματικές σκιές – Ανάρτηση του Ακρίτα Καϊδατζή

Την αντισυνταγματικότητα του νομοσχέδιου που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την επιστολική ψήφο, εξηγεί με μια σπονδυλωτή ανάρτηση (thread) στο Χ ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ακρίτας Καϊδατζής. Συγκεκριμένα γράφει:

«Το αρ. 51 παρ. 4 Συντ καθιερώνει την αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών σε όλη την επικράτεια. Και στη συνέχεια επιτρέπει, δυνητικά, μια εξαίρεση. Λέει ότι η αρχή αυτή δεν κωλύει την επιστολική ψήφο των εκτός επικράτειας εκλογέων. Που μπορεί να θεσπιστεί με νόμο ψηφισμένο από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

»Πλην της εξαίρεσης αυτής (μόνο για εκτός επικράτειας εκλογείς και μόνο στις βουλευτικές εκλογές) επανερχόμαστε στον κανόνα, δλδ την αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών. Που δεν διασφαλίζεται με την επιστολική ψήφο. Αλλά μόνο με την αυτοπρόσωπη σε εκλογικό τμήμα την ίδια Κυριακή για όλους.

»Γιατί όμως έχει τέτοια εμμονή το Σύνταγμα με το ταυτόχρονο; Με την ψήφο μας στις εκλογές συνέρχεται και συγκροτείται ένα όργανο του κράτους, και μάλιστα το κορυφαίο: το εκλογικό σώμα. Η βούληση που εκφράζει το εκλογικό σώμα (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) πρέπει να είναι α) προϊόν ενημερωμένης κρίσης και β) επίκαιρη.

»Το Σύνταγμα θέλει να ψηφίζουμε αφού έχουμε πρώτα ακούσει στον ένα μήνα της προεκλογικής περιόδου τα προγράμματα κομμάτων & υποψηφίων, ώστε να επιλέξουμε έλλογα την ψήφο μας. Αυτός που θα στείλει επιστολικά ψήφο 25 μέρες πριν τις εκλογές, θα ψηφίσει πρακτικά χωρίς προεκλογική περίοδο. Χωρίς να έχει ακούσει καν τα προγράμματα. Περίπου σαν πρόβατο.

»Η μεγαλύτερη εικόνα: Η επιστολική ψήφος προβλέπεται σε αρκετές χώρες. Παντού όμως ως αναγκαίο κακό. Αναγκαίο ίσως, αλλά πάντως κακό. Γιατί κακό; Γιατί δε διασφαλίζει αποτελεσματικά ούτε τη μυστικότητα της ψήφου (αρ. 51 παρ. 3) ούτε το αδιάβλητο των εκλογών (αρ. 52 Συντ.).

»Μπορώ πολύ εύκολα να πουλήσω την επιστολική ψήφο μου. Πολύ πιο δύσκολα την ψήφο μου σε κάλπη. Γιατί αναγκαίο; Γιατί είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να ψηφίζουν πολίτες που ζουν μακριά, σε άλλα κράτη. Αν αυτό θέλουμε (και το ελληνικό Σύνταγμα φαίνεται πως το θέλει).

Και οι ετεροδημότες και περιστασιακά εργαζόμενοι;, θα ρωτήσει κάποιος. Υπάρχουν πολύ απλούστερες και αδιάβλητες λύσεις. Η πιο απλή: απεξάρτηση της ψήφου από τη δημοτικότητα. Να ψηφίζω όπου (αποδεδειγμένα) κατοικώ. Κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25) έχουν υποβάλει κατά καιρούς και άλλες προτάσεις. Αναζητήστε τις.

»Συμπέρασμα: Η επιστολική ψήφος για εκλογείς που ζουν στην Ελλάδα είναι κραυγαλέα αντισυνταγματική. Το ίδιο και η επιστολική ψήφος για εκλογές άλλες πλην των βουλευτικών (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές), όσο το Σύνταγμα δεν προβλέπει και γι’ αυτές εξαίρεση από την αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας».

Διαβάστε επίσης: Σχέσεις στοργής Ανδρέα Λοβέρδου και ΝΔ για επιστολική ψήφο – Στη σκιά η υπόθεση των οροθετικών

Καταψηφίζει την επιστολική ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεπαρκής και ασυνεπής η κυβέρνηση» λέει ο Φάμελλος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter