Επιτροπή Θεσμών: Άμεση κλήση των επικεφαλής ΑΑΔΕ και ΡΑΕ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιτροπή Θεσμών: Άμεση κλήση των επικεφαλής ΑΑΔΕ και ΡΑΕ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση κλήση του προέδρου της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, και του διοικητή της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που γνωστοποιήθηκε με αρκετές ώρες καθυστέρηση.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αιτείται την κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα της ΕΦΣΥΝ για τα πλαστά τιμολόγια των εταιριών, Ιονία Τεχνική και Κύρα ΑΕ, τα οποία κατέληξαν σε εταιρίες των κ.κ. Λαβράνου και Γεράκη.

Στο ίδιο πλαίσιο, στηλιτεύουν αφενός τη μη ανάθεση της έρευνας σε ειδικό συνεργείο ελέγχου και αφετέρου τη σαλαμοποίησή της, γεγονός που οδηγεί σε συνειρμούς περί συγκάλυψης.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΡΑΕ καλείται για να τεθούν επί τάπητος τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας την περίοδο 2021 – 2022.

«Η παρουσία της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρίνεται αναγκαία και επείγουσα προκειμένου να υπάρξει πρόσφορη και επαρκής ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας» σημειώνεται στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά το αίτημα:

Κύριε Πρόεδρε,

Με την επιστολή μας αυτή ζητούμε την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής και ειδικότερα:

  1. Άμεση κλήση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση εικονικών τιμολογίων που εξέδωσαν οι εταιρείες Ιονία Τεχνική και η ΚΥΡΑ Α.Ε. και τα οποία κατέληξαν στις εταιρείες συμφερόντων των κκ. Λαβράνου και Γεράκη. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές καταγγελίες αντί να ανατεθεί η έρευνα σε ειδικό συνεργείο ελέγχου για τη διερεύνηση όλων των αποκαλύψεων η έρευνα τριχοτομήθηκε, με προφανές αποτέλεσμα. Η υπόθεση έχει σοβαρό θεσμικό ενδιαφέρον, αφενός λόγω της εμπλοκής της εταιρίας KRIKEL στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αφετέρου λόγω των υποψιών υπονόμευσης της αντικειμενικότητας της δημοσκοπικής εταιρίας MARC.

 

  1. Άμεση κλήση του Διοικητή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και κατάθεση: α) του πορίσματός της για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή για το διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 και β) του πορίσματος για τα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αύγουστος 2022-Οκτώβριος 2022. Η παρουσία της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κρίνεται αναγκαία και επείγουσα προκειμένου να υπάρξει πρόσφορη και επαρκής ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία υπολογισμού υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν κοινοποιηθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζήτησαν την κατάθεσή τους με την υπ΄ αριθμό 44/11.11.2022 αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών, παρότι διαβιβάστηκαν στον ΥΠΕΝ από τη ΡΑΕ την 21η Νοεμβρίου 2022, καθώς και ότι βάσει του Ν. 4994/22, άρθρο 40, η ΡΑΕ όφειλε να καταθέσει πόρισμα για τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2022 – Οκτώβριος 2022.

Τα μέλη – Βουλευτές

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κατρούγκαλος Γιώργος

Βούτσης Νικόλαος

Λάππας Σπύρος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πολάκης Παύλος

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Και φορολογικό κουκούλωμα με υπογραφή Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Για άλλα 5 χρόνια στο τιμόνι της ΑΑΔΕ ο Γ. Πιτσιλής

Βουλή: Με την ομιλία του ο Δαγούμας της ΡΑΕ επιβεβαίωσε το Documento ότι αποτελεί «μπάτλερ συμφερόντων»

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter