Επιχειρηματίας, φίλος του Φατάχ Αλ Σίσι, κερδίζει εκατομμύρια δολάρια από Παλαιστίνιους που θέλουν να φύγουν από την Γάζα

Επιχειρηματίας, φίλος του Φατάχ Αλ Σίσι, κερδίζει εκατομμύρια δολάρια από Παλαιστίνιους που θέλουν να φύγουν από την Γάζα

Σε μια αποκάλυψη που δημιουργεί αίσθηση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή με την σφαγή στην Γάζα, προχώρησε η ιστοσελίδα Middle East Eye. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας, εταιρεία που ανήκει στον σημαίνοντα Αιγύπτιο επιχειρηματία και σύμμαχο του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, Ιμπραήμ αλ- Οργκάνι κερδίζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από Παλαιστίνιους που διαφεύγουν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η εταιρεία Hala Consulting and Tourism Services, που ανήκει στον προαναφερθέντα μεγαλοεπιχειρηματία και αρχηγό φυλής του Σινά, χρεώνει τους Παλαιστίνιους που περνούν από τη Ράφα της Γάζας στην Αίγυπτο τουλάχιστον 5.000 δολάρια ανά ενήλικα και 2.500 δολάρια για παιδιά κάτω των 16 ετών.

Έχει το μονοπώλιο στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς στο πέρασμα της Ράφα, τη μόνη έξοδο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ και τη μοναδική οδό εξόδου από τον παράκτιο θύλακα για τους Παλαιστίνιους.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, η εταιρεία εκτιμάται ότι κέρδισε τουλάχιστον 118 εκατομμύρια δολάρια ή 5,6 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες από απελπισμένους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Γάζα.

Παρά τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τη Hala και τον Οργκάνι, η εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της από τους Παλαιστίνιους τον Απρίλιο, με τα μέσα ημερήσια κέρδη να ξεπερνούν τα 2 εκατ. δολάρια.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η εταιρεία εκτιμάται ότι έβγαλε τουλάχιστον 58 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 10.136 ενήλικες και 2.910 παιδιά που πέρασαν τα σύνορα μέσω της «λίστας VIP».

Ο ημερήσιος μέσος όρος των 2 εκατ. δολαρίων ανά ημέρα τον Απρίλιο είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν που εκτιμάται ότι κέρδιζε καθημερινά τον Μάρτιο.

Τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα κέρδη για τον Απρίλιο ήταν την περασμένη Τρίτη, όταν φαίνεται ότι η Hala κέρδισε τουλάχιστον 2,3 εκατ. δολάρια μέσα σε ένα 24ώρο από Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν συνεχιστεί ο μέσος όρος του Απριλίου, η εταιρεία μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια από τη λεγόμενη λίστα VIP των ανθρώπων που η Hala μεταφέρει μέσω των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.

Η υπηρεσία μεταφοράς “VIP” της Hala τράβηξε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στις 2 Φεβρουαρίου.

Πριν από τότε, παλαιστινιακές και αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν στο Middle East Eye ότι αρκετοί μεσάζοντες συμμετείχαν στο συντονισμό της εξόδου των Παλαιστινίων με έναν τυχαίο, αποκεντρωμένο τρόπο.

Πριν από τον Φεβρουάριο, οι Παλαιστίνιοι χρεώνονταν έως και 11.000 δολάρια ανά ενήλικα για να φύγουν από τη Γάζα, μέχρι που η Hala μονοπώλησε την επιχείρηση και επέβαλλε τις δικές της χρεώσεις.

Πριν από τον πόλεμο, η Hala χρέωνε όλους όσοι έβγαιναν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα 350 δολάρια ανά άτομο, αλλά η τιμή αυξήθηκε 14 φορές για τους Παλαιστίνιους.

Με βάση τους καταλόγους των ταξιδιωτών που δημοσιεύτηκαν από τις 2 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι τα κέρδη της Hala από τους Παλαιστίνιους μπορεί να ήταν τουλάχιστον 21 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο, 38,5 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο και 58 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο.

Ο υπολογισμός αυτός, βασίζεται σε 23 δημοσιευμένες λίστες από τον Φεβρουάριο, 30 από τον Μάρτιο και 30 από τον Απρίλιο.

Αυτές οι εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζουν τα κέρδη που ενδεχομένως πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου, όταν η επιχείρηση διέλευσης της Ράφα δεν είχε ακόμη μονοπωληθεί από τη Hala.

Δεν υπάρχει καμία δημόσια καταγραφή για τα κέρδη της Hala μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου, όταν άρχισε ο πόλεμος, και του τέλους Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στο Κάιρο, Ντιάμπ Αλούχ, εκτιμάται ότι 80.000-100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα μέσω Αιγύπτου από την έναρξη του πολέμου.

Ο Οργκάνι είναι στενός συνεργάτης του προέδρου Σίσι και έχει προνομιακές σχέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο της Αιγύπτου, ενώ θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαίνουσα φυλετική και επιχειρηματική προσωπικότητα στη χερσόνησο του Σινά.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Σίσι διόρισε τον Οργκάνι ως μέλος της Αρχής Ανάπτυξης του Σινά, μιας κρατικής υπηρεσίας με αποκλειστικό έλεγχο των αναπτυξιακών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στη χερσόνησο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στις αρχές Απριλίου συνέλαβαν ακτιβιστές που διαμαρτυρήθηκαν κατά του Οργκάνι και της εταιρείας του που επωφελούνται από τους ευάλωτους Παλαιστίνιους.

Ορισμένοι αντιμετώπισαν κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «συνεργασία με τρομοκρατική ομάδα» ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η Χαμάς κατέθεσε νέα πρόταση για εκεχειρία – Η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι εργάζεται προς τον ίδιο στόχο

ΗΠΑ: Χάος στο πανεπιστήμιο UCLA – Νέα αστυνομική επιχείρηση κατά διαδηλωτών, δεκάδες συλλήψεις (Photos – Videos)


ΗΠΑ: Χαρούμενος ο Τραμπ που είδε τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια


ΗΠΑ: Μετά το κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων η Ουάσιγκτον διευρύνει τον ορισμό του «αντισημιτισμού»



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter