Επιζήσας στην Εξεταστική: «Δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για το πώς δύο τρένα μπαίνουν σε αντίθετη γραμμή»

Επιζήσας στην Εξεταστική: «Δεν υπάρχει δικλείδα ασφαλείας για το πώς δύο τρένα μπαίνουν σε αντίθετη γραμμή»

«Εφόσον έχουμε την ασφάλεια “α και ω” δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας για το πώς δυο τρένα μπαίνουν σε αντίθετη γραμμή» είπε ο επιζήσας του εγκλήματος των Τεμπών, Αλικανιώτης Ανδρέας, ο οποίος επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι και με αυτοθυσία έσωσε περί τους 10 συνεπιβάτες του.

Ο 22χρονος φοιτητής, ο οποίος απέκτησε μώλωπες, εγκαύματα και κάκωση στο δεξί γόνατο, αφηγήθηκε πως το πρώτο πράγμα που έκανε μετά τη σύγκρουση ήταν να διαπιστώσει αν ήταν αρτιμελής μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της φωτιάς.

«Πήρα μια βαλίτσα για να σπάσουμε το τζαμί και να πάρουμε την πρώτη ανάσα» είπε και πρόσθεσε πως στη συνέχεια προσπάθησε να απεγκλωβίσει κι άλλα άτομα, καταφέρνοντας να σώσει περίπου 10 συνεπιβάτες του.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για το τραγικό συμβάν, αρχικά αντέτεινε πως δεν είναι αρμόδιος να κρίνει και πως δεν πρόκειται για ένα ή δύο πρόσωπα ή για «ανθρώπινο λάθος της στιγμής». «Ίσως να ξεκινά από τον άνθρωπο από τα ίδια τα στελέχη, από την εκπαίδευση που χρειάζεσαι ως σταθμάρχης ή ως στέλεχος» επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Όντας ναυτικός και μηχανικός, εφόσον έχουμε την ασφάλεια “α και ω” δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας για το πώς δύο τρένα να μπαίνουν σε αντίθετη γραμμή».

Από τις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο μάρτυρας διηγήθηκε πως η φωτιά μετά τη σύγκρουση είχε διαχυθεί σε «δύο – τρία σημεία στο έδαφος» και μάλιστα, «χωρίς να υπάρχει καύσιμη ύλη».

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα μπορούσε να είναι αυτό» ανέφερε, με την πραγματογνωμοσύνη του κ. Κοκοτσάκη, πραγματογνώμονα των οικογενειών, να εντοπίζει υλικά με εύφλεκτες ιδιότητες (προπάνιο, βουτάνιο, τολουόλιο, βενζόλιο κλπ), τα οποία δεν ήταν δηλωμένα στις φορτωτικές αναφορές.

Αίσθηση προκάλεσε δε ότι με στοχευμένα ερωτήματα βουλευτές της συμπολίτευσης αποπειράθηκαν να παρουσιάσουν μία εικόνα ότι η Πυροσβεστική επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά τη στιγμή που ο ίδιος ο μάρτυρας περιέγραψε πώς έσωσε συνεπιβάτες του, όπως επίσης την καθυστερημένη μετάβαση της πυροσβεστικής από τα χωράφια στα φλεγόμενα βαγόνια.

«Αδιανόητη επίθεση κατά του επιζήσαντα – ήρωα μάρτυρα»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, για την τούρτα που είχε κάνει δώρο η μητέρα του κ. Αλικανιώτη και η οποία απεικόνιζε ένα τρένο. Επ΄ αυτού, πηγές της πλειοψηφίας σχολίασαν τα εξής:

«Σε μια αδιανόητη επίθεση κατά του επιζήσαντα – ήρωα μάρτυρα που βοήθησε στον απεγκλωβισμό οκτώ άλλων συνεπιβατών του Ανδρέα Αλικανιώτη προχώρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

»Συγκεκριμένα εγκάλεσε (με τη μορφή δήθεν ερώτησης) τον νεαρό για την τούρτα γενεθλίων που του αγόρασε η μητέρα του επειδή αυτή είχε ένα τρένο και την επισήμανση πως ξαναγεννήθηκε την ημέρα του δυστυχήματος. Έναν άνθρωπο που επί δυο μήνες δέχθηκε υποστήριξη για το στρες που υπέστη και που βοήθησε συνανθρώπους του, ο κύριος Κόκκαλης από την αρχή τον ειρωνεύτηκε λέγοντας πως «βοήθεια είναι ακόμα και να δώσεις ένα σακάκι στον διπλανό σου».

»Ο νεαρός έδειξε αιφνιδιασμένος ενώ από το προεδρείο και βουλευτές της ΝΔ έγινε σαφές πως η ερώτηση αυτή «δεν έπρεπε να γίνει». Ο κ. Κόκκαλης εμφανώς αμήχανος εγκατέλειψε την αίθουσα ενώ πρόταση υπήρξε περί διαγραφής από τα πρακτικά αυτής της ευθείας προσβολής».

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Πάνω από 370.000 οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού – Δείτε πώς μπορείτε να υπογράψετε

Έγκλημα Τέμπη: Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Στις χώρες σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή;» (Video)

Έκθετος ο Καραμανλής: Στη δημοσιότητα δραματική προειδοποίηση για μοιραίο «συμβάν με ανυπολόγιστες συνέπειες»

Αρβανίτης για το έγκλημα στα Τέμπη: «Ένα πολιτικό όργανο αποφασίζει αν θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη»

«Harvard από το… Κιλκίς» τα ιδιωτικά ΑΕΙ του Μητσοτάκη – Ο Περικλής Γκόγκας διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter