Eρντογάν: Υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Eρντογάν: Υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την Πέμπτη το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της Τρίτης, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε επίσης: Ουγγαρία: Μετά την Τουρκία, ο ‘Ορμπαν συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε την επικύρωση από το κοινοβούλιο, της υποψηφιότητας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα για την έγκριση ένταξης της Στοκχόλμης» στη Βορειοατλαντική συμμαχία -μετά από 20 μήνες καθυστέρηση- «ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο» για την επέκταση της Συμμαχίας.

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου χαιρέτισε το βράδυ της Πέμπτης ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, κάνοντας λόγο για «σημαντικό ορόσημο».

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν, επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο NATO», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στο Χ.

Η Ουγγαρία παραμένει η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία. Το ουγγρικό κοινοβούλιο, το οποίο για την ώρα είναι κλειστό, θα αποφασίσει σχετικά τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί «πράσινο φως» για την πώληση των μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Αν δεν διατυπωθεί καμία αντίρρηση από το Κογκρέσο εντός 15 ημερών από την αποστολή της επιστολής, το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16 αντίστοιχα θα γίνει αποδεκτό.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter