«Πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τρίτη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να το υπογράψει ως νόμο εντός λίγων ημερών, αφήνοντας την Ουγγαρία ως το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Οι βουλευτές ψήφισαν 287-55 υπέρ της υποψηφιότητας της σκανδιναβικής χώρας να γίνει το 32ο μέλος της συμμαχίας, αφού κέρδισε τη δημόσια υποστήριξη του Ερντογάν. Συγκεκριμένα, το Κόμμα AK, το MHP και το CHP ψήφισαν «ναι», ενώ το κόμμα IYI ψήφισε «όχι» και έτσι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 287 ψήφους, ενώ ΟΧΙ είπαν 55 βουλευτές και άλλοι 4 απείχαν.

Δείτε επίσης: ΝΑΤΟ: Η ένταξη της Σουηδίας μετά την Τουρκία θα κριθεί από την Ουγγαρία

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε την απόφαση ως θετικό βήμα.

«Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε στο X, πρώην Twitter.

H ανάρτηση του Αμερικανού πρεσβευτή

«Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Σπουδαία κίνηση για τη Σουηδία, την Τουρκία και όλο το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στον λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε: «Εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ξεκάθαρα τη διαρκή εταιρική μας σχέση. Οι ευχαριστίες μου στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση».

Τα αμερικανικά F-16

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική νίκη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ θα οδηγήσει και στο ξεπάγωμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Η Τουρκία έχει να περιμένει ως αντάλλαγμα τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

 

Σημειώνεται πως η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, με αφορμή την ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, όμως Τουρκία και Ουγγαρία κράτησαν ανοιχτό το ζήτημα της Σουηδίας.

Η σουηδική κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα αναγκάστηκε να κάνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, αφού Άγκυρα απαιτούσε από τη Στοκχόλμη να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν λάβει άσυλο στην χώρα, καθώς ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Ομόφυλα ζευγάρια: Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό, στον κλοιό της «ιεράς εξέτασης» Ιερώνυμου

Κασσελάκης: «Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο για την επιστολική ψήφο;» (Video)

Καταψηφίζει την επιστολική ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεπαρκής και ασυνεπής η κυβέρνηση» λέει ο Φάμελλος

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter