Ομόφυλα ζευγάρια: Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό, στον κλοιό της «ιεράς εξέτασης» Ιερώνυμου

Ομόφυλα ζευγάρια: Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό, στον κλοιό της «ιεράς εξέτασης» Ιερώνυμου

Την ολική αντίθεση της στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ακόμη ότι «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται».

Ταυτόχρονα η Ιερά Σύνοδος πολλαπλασιάζει την πίεση στους βουλευτές, σημειώνοντας ότι αυτοί «που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθύνη».

Είναι ενδεικτική και η τοποθέτηση του Ιερώνυμου στη συνεδρίαση, όπου ανέφερε ότι «μια νέα πραγματικότητα που πρόκειται να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, να εισαγάγει νέες μορφές οικογένειας, να κανονικοποιηθουν οι ‘εκτροπές’».

Παράλληλα, ανέφερε πως θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας και επιχειρείται αλλαγή του οικογενειακού δικαίου.

Τα τρία βήματα της εκκλησίας

Σε ότι αφορά τις κινήσεις της ιεραρχίας, θα είναι στα τρία επίπεδα. Πρώτον, θα υπάρξει αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας.

Δεύτερον, θα συγγραφεί κείμενο «προς τον Λαό» που θα αποσταλεί στις Μητροπόλεις και θα γίνει η ανάγνωση στις 4 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα υπάρξει και διανομή φυλλαδίων.

Τρίτη και με ιδιαίτερη βαρύτητα κίνηση είναι ότι επιτρέπεται σε Μητροπολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες «ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» στις επαρχίες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο η πίεση μεταφέρεται προς το Μαξίμου, καθώς το «βάρος» προς του γαλάζιους βουλευτές πολλαπλασιάζεται.

Εμφανής αμηχανία στο Μαξίμου

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου επικράτησε διάχυτη αμηχανία στο Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς όπως έλεγαν συνεργάτες κοντά στον πρωθυπουργό «σεβαστές οι απόψεις της εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Αύριο Τετάρτη στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και ήδη στο Μαξίμου προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε η κυβέρνηση να δεχτεί την λιγότερη πολιτική φθορά.

Ειδικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα, του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και άλλα ζητήματα στη δημόσια σφαίρα, με σκοπό, όπως λένε να σπάσει η μονοθεματικότητα της συζήτησης, που κατά το Μαξίμου εξαντλείται στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο και την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως με την κατάθεση της τροπολογίας για την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.

Έντονο παρασκήνιο στις σχέσεις κυβέρνησης- Εκκλησίας

Υπενθυμίζεται, ότι είναι τέτοια η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης- εκκλησίας που τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με Μητροπολίτη και του επιτέθηκε λεκτικά, με έναν τρόπο, που δεν συνάδει με το θεσμικό του αξίωμα, αλλά και με ιδιότητες του ιεράρχη.

Η έκρηξη του Μητσοτάκη σχετίζεται και με τον ρόλο του Ιερώνυμου, ο οποίος κατά τον Πρωθυπουργό, ενώ στις συναντήσεις τους εμφανιζόταν «ήπιος» και μετριοπαθής, «συντόνιζε» υπογείως την όξυνση των αντιδράσεων προς την κυβέρνηση.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter