ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη – Το δημοσιογραφικό απόρρητο πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους

ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη – Το δημοσιογραφικό απόρρητο πρέπει να γίνεται σεβαστό απ’ όλους

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «ανωμοτί» κλήση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου», εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Πρόκειται για όσα πρωτοφανή συμβαίνουν σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας επειδή είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα του ΣΔΟΕ, στο οποίο διαπιστωνόταν ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου επί πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια».

Επίσης σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει το ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, «το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι απαραβίαστο», ενώ «ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ενδεχόμενης κατηγορίας για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακών εγγράφων».

«Χωρίς πληροφοριών και τεκμηρίων δεν υπάρχει δημοσιογραφία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι σε καταδίκη της κλήσης των δύο δημοσιογράφων από τη Δικαιοσύνη έχουν προβεί με ανακοινώσεις τους τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων Journalists Safety Platform όσο και το παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute.

Διαβάστε επίσης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη: «Σταματήστε την έρευνα κατά των δημοσιογράφων»

To Mapping Media Freedom καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Με αφορμή την πρόσφατη κλήση από Πταισματοδίκη του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη και του εκδότη του “DOCUMENTO” Κώστα Βαξεβάνη να καταθέσουν ανωμοτί για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου» και επειδή το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως έχει υποχρέωση από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια.

Όπως έχει αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι απαραβίαστο. Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ενδεχόμενης κατηγορίας για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακών εγγράφων.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να δημοσιεύει τις πληροφορίες που κατέχει τηρώντας βεβαίως τα προβλεπόμενα από τη δημοσιογραφική δεοντολογία καθώς έχει υποχρέωση να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση της αλήθειας και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Χωρίς δημοσίευση πληροφοριών και τεκμηρίων δεν υπάρχει δημοσιογραφία».

Δείτε επίσης:

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μπαρδάκης στέλνει στη Δικαιοσύνη δημοσιογράφους του Documento, αλλά όχι το Predator

Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εσείς είσαστε με τον Ράμμο ή με τον Μπαρδάκη;

Η ερευνητική δημοσιογραφία διώκεται ξανά αλλά το Μαξίμου δηλώνει «αθώο του αίματος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter