Euractiv: Πάνω από 500 Πολωνοί έπεσαν θύματα υποκλοπών μέσω Pegasus

Euractiv: Πάνω από 500 Πολωνοί έπεσαν θύματα υποκλοπών μέσω Pegasus

Έως και 578 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως σημαντικές προσωπικότητες από το τότε κυβερνητικό στρατόπεδο, παρακολουθούνταν μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus επί κυβερνήσεως του προηγούμενου συντηρητικού σχηματισμού, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης και γενικός εισαγγελέας Adam Bodnar, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα οι εξελίξεις για τον σκάνδαλο υποκλοπών είναι ραγδαίες καθώς το ΣτΕ έδωσε εντολή για την άμεση ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ, σχετικά με τους λόγους της παρακολούθησής του. Μία εξέλιξη που στριμώχνει περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: «Βόμβα» ΣτΕ – Να ενημερωθεί άμεσα ο Ανδρουλάκης – Αντισυνταγματικός ο νόμος της ΝΔ

Η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Γερουσίας, αφορά την περίοδο από το 2017 έως το 2022, όταν η συντηρητική κυβέρνηση PiS (ECR) ήταν στην εξουσία.

Παλιότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Citizen Lab και άλλες πηγές, έκαναν λόγο για υποκλοπές σε επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και τον τότε πρωθυπουργό Ματέους Μοραουιέτσκι και πιθανώς τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, τρεις δημόσιες υπηρεσίες ειδικών υπηρεσιών χρησιμοποίησαν κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον έξι ατόμων το 2017, 100 το 2018, 140 το 2019, 161 το 2020, 162 το 2021 και εννέα το 2022.

Μεταξύ 2021 και 2022, άρχισαν να προκύπτουν πληροφορίες για τη χρήση του Pegasus εναντίον πολιτικών της τότε αντιπολίτευσης και προσώπων που συνδέονταν με αυτήν, αλλά και εναντίον ανθρώπων που δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική εκείνη την περίοδο, όπως ο Michał Kołodziejczak, ο ηγέτης του κινήματος αγροτών AgroUnia, νυν αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας.

Οι αναφορές πυροδότησαν ένα μεγάλο σκάνδαλο σχετικά με την κατάχρηση από την κυβέρνηση του spyware που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων δυνητικά επικίνδυνων εγκληματιών για την κατασκοπεία πολιτικών αντιπάλων – μια περίπτωση αντίστοιχη με την ελληνική.

Αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχαν επίσης υποκλαπεί πολιτικοί από το τότε κυβερνητικό στρατόπεδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από την παράταξη που συνδέεται με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, ο οποίος ήλεγχε τη χρήση του Pegasus για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των κύριων αντιπάλων του εντός του PiS και του προέδρου Ντούντα.

Ο Ντούντα ήταν απρόθυμος να σχολιάσει την έκθεση του εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι είχαν προκύψει «πολλές φήμες, μισές αλήθειες και αναλήθειες» σχετικά με τη χρήση του Pegasus από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξέφρασε αμφιβολίες ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από την παρακολούθηση του εγκλήματος, αλλά δήλωσε ότι αν αυτό συνέβαινε, οι ένοχοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

«Το θέμα που σχετίζεται με το Pegasus ήταν αυτό που οι πολιτικοί του PiS δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να εξηγήσουν στους πολιτικούς αντιπάλους και στο κοινό», δήλωσε στο Euractiv.pl ο κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Jarosław Flis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο βαθμός στον οποίο το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στις εσωτερικές πτήσεις εντός του PiS», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (LIVE)

Απίστευτη κτηνωδία: Ηλικιωμένη ομολόγησε ότι πέταξε κουτάβια στα σκουπίδια – Τι ισχυρίστηκε (Video)

Δώρο Πάσχα: Πού και πώς θα το υπολογίσετε – Πότε πληρώνεται

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πριν καν ανοίξει η εφαρμογή – Τα νέα δεδομένα

Απεργία: Ξεσηκωμός ενάντια στην ακρίβεια Μητσοτάκη – Οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Πειραιάς: Το χρονικό της τραγωδίας με την κατάρρευση του κτιρίου – Θρήνος για τον 31χρονο, συνελήφθη ο εργολάβος (Video)

Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Έχω αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter