Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία – Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία – Επιστρέφουν οι Θεσμοί – Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Επιβεβαιώνει το Μαξίμου τη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των Επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) εντός ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ‘‘ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα’’».

Στον αντίποδα η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Τι σημαίνει η πολιτική συμφωνία με αριθμούς 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό που επί της αρχής συμφωνήθηκε: Για παράδειγμα αν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαιώμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατα 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.

• Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.

• Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.

• Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.

• Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

• Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Η συμφωνία θα κλείσει με τεχνικές λεπτομέρειες στην Αθήνα.

Η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο)

• Με το κλείσιμο του SLA
στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το
κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτό το Eurogroup θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των
πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων
για την απομείωση του χρέους.

Οι δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup:

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλούμ εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί – μετά την ολοκλήρωση του Eurogoroup – ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας.

Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

“Υπάρχουν οι συνθήκες για την επιστροφή των τεσσάρων θεσμών στην Αθήνα” αναφέρει σε tweet η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Το “ιστορικό” της συμφωνίας και της συνεδρίασης του Eurogroup:

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο αποψινό Eurogroup με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ έχει κάνει σωρεία λαθών στους υπολογισμούς σειράς οικονομικών δεικτών και στοιχείων.

Εξάλλου η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (αρχές Φεβρουαρίου 2017) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μνημείο ανακριβειών και παραπλάνησης. Μάλιστα συγκρούεται ευθέως με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα.

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup

16:05 Πιερ Μοσκοβισί – Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ε.Ε.

Αισιόδοξος για μία θετική σύσκεψη εμφανίστηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα γίνει μια πολύ ουσιαστική συνεδρίαση που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα και στην ολοκλήρωση της β¨ αξιολόγησης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν τίθεται θέμα GREXIT, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες στα δημοσιονομικά, είπε ο κ Μοσκοβισί.

Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο η επιστροφή των θεσμών θα γίνει μαζί με το ΔΝΤ είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ακολουθούν ζωντανά οι αφίξεις: 

15:45 Γερούν Ντάισελμπλουμ – πρόεδρος Eurogroup

Να κάνουμε το επόμενο βήμα μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει» τόνισε παράλληλα, και επανέλαβε πως «θέλει να συμμετάσχει, έχοντας ως προϋπόθεση ένα σοβαρό πρόγραμμα, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους».

Ο ίδιος επίσης, ξεκαθάρισε ότι «τα θέματα ρευστότητας δεν είναι τόσο σημαντικά, καθώς δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες».

Στη συνέχεια, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και υπογράμμισε την «ανάγκη ανάκαμψης της εμπιστοσύνης». Γι’ αυτό, τόνισε, πρέπει να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για τις εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του Eurogroup, διευκρίνισε ότι «είχαμε συζητήσεις για να ξεκαθαρίσουμε τον δρόμο επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα».

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στη συνεδρίαση. Έχουμε καλύψει αρκετό δρόμο, και ελπίζω να συνεχίσουμε να τον καλύπτουμε» κατέληξε.

15:35 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, και προσέθεσε:

«Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».

16:04 Πήτερ Κάζιμιρ – υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας

Την άποψη ότι η Ελλάδα οδεύει προς την «σωστή κατεύθυνση», αλλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και στις «δύο πλευρές του τραπεζιού» υπογραμμίζει ο Σλοβάκος υπουργός Οικομικών, Πήτερ Κάζιμιρ, σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter. O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας αναφέρει επίσης πως είναι «θετικό» το γεγονός ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα χρειαστεί «πολύ λιγότερα χρήματα» από το τρίτο πρόγραμμα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει: «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται». Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, σημειώνει πως από τη δική του εμπειρία, η Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που κανείς «επιθυμεί να αποφύγει στην προεκλογική καμπάνια».

15:35 Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ – υπουργός Οικονομικών Βελγίου

Την ανάγκη για «μία καλή λύση» στο ελληνικό ζήτημα, έναντι μίας «γρήγορης λύσης», υπογράμμισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

Όπως ανέφερε, οι εκλογές σε διάφορες χώρες της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν «προβλήματα» στην προσπάθεια εξεύρεσης καλών λύσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η αιτία για «μισές λύσεις». «Ας επικεντρωθούμε στην εξεύρεση καλής λύσης με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα», τόνισε, σημειώνοντας πως παρόλο που είναι καλοδεχούμενη μία συμφωνία το συντομότερο, η «σημαντική ημερομηνία» είναι τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα έχει δανειακές ανάγκες ύψους 7 δισ. ευρώ.

15:24 Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με δανειστές, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ

Έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών πραγματοποιείται αυτήν την ώρα, με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogorup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

15:15 Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας 

«Ελπίζω να δω ένα σημάδι προόδου» ανέφερε σε σχέση με την Ελλάδα

14:40 Πολιτικούς και όχι οικονομικούς, κινδύνους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαβλέπει η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίες, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο, σημερινό Eurogroup.

«Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αμερικανική τράπεζα, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα εδράζεται στις εν εξελίξει αψιμαχίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αλλά και μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ.

14:15 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

14:15 Εμπρόθεσμη καταβολή από την Ελλάδα ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους των δανείων της έλαβε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM. Το ποσό αυτό είναι το προϊόν της πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Finansbank το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή μέρους των δανείων που έλαβε η Ελλάδα για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

Μάρτιν Σουλτς: Όποιος στρέφει την Ευρώπη και τη Γερμανία την μια κατά της άλλης διαπράττει αμάρτημα ως προς το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι συνετό να έρχεται προς συζήτηση συνεχώς το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη. Γι’ αυτό και η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter