Eurovision 2024: Όλα όσα έγιναν στους ημιτελικούς – Η «ζαριά» της Σάττι, οι «3 βασίλισσες», το Ισραήλ και οι διαδηλώσεις (Photos -Video)

Eurovision 2024: Όλα όσα έγιναν στους ημιτελικούς – Η «ζαριά» της Σάττι, οι «3 βασίλισσες», το Ισραήλ και οι διαδηλώσεις (Photos -Video)

Στον τελικό της Eurovision 2024 προκρίθηκε η Ελλάδα. Η Μαρίνα Σάττι έριξε το «Zari» και ξεσήκωσε το κοινό στο Μάλμε, παίρνοντας ένα από τα δέκα εισιτήρια του β’ ημιτελικού.

Συνολικά δέκα χώρες από τις 16 που διαγωνίστηκαν χθες στον Β’ Ημιτελικό κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό στη Malmö Arena.

Eurovision 2024: Η εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι

Παρά το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τον λαιμό της, καθώς οι πληροφορίες την ήθελαν να πέρασε φαρυγγίτιδα και μάλιστα με πυρετό, η ίδια ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε και τα «έσπασε» με το «Ζάρι».

Η ερμηνεία της καταχειροκροτήθηκε, με τα βλέμματα όλων να κοιτάζουν πλέον προς τον αυριανό μεγάλο Τελικό της Eurovision.

Eurovision 2024: Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό

  • Ελλάδα
  • Κύπρος
  • Λετονία
  • Αυστρία
  • Ολλανδία
  • Νορβηγία
  • Ισραήλ
  • Εσθονία
  • Ελβετία
  • Γεωργία
  • Αρμενία
  • Σερβία
  • Πορτογαλία
  • Σλοβενία
  • Ουκρανία
  • Λιθουανία
  • Φινλανδία
  • Κροατία
  • Ιρλανδία

Η «ανατρεπτική» Ελβετία, η «άνετη» Ισπανία και η «συγκινητική» Ολλανδία

Με μία ανατρεπτική εμφάνιση που τα είχε όλα, ο Ελβετός Nemo εντυπωσίασε κοινό και τηλεθεατές στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision.

Φωτιά στη σκηνή έβαλε το ισπανικό συγκρότημα Nebulossa, επίσης, στον Β’ Ημιτελικό, παρότι η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου δεν διαγωνίζεται, αλλά βρίσκεται ήδη κατευθείαν στον μεγάλο Τελικό, καθώς φέτος για πρώτη φορά οι «Big5» εμφανίστηκαν κανονικά στους δύο ημιτελικούς.

Η ανατρεπτική και αρκετά προκλητική εμφάνιση της Ισπανίας ξεσήκωσε το κοινό στο στάδιο, που δεν σταμάτησε στιγμή να χειροκροτεί στον ρυθμό της μουσικής και να τραγουδάει τους στίχους τους κομματιού.

Μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή του Β’ Ημιτελικού ήταν η εμφάνιση του Ολλανδού Joost Klein. Ο 26χρονος εκκεντρικός καλλιτέχνης αφιέρωσε το τραγούδι στον πατέρα του, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί.

Οι «3 βασίλισσες»: Έλενα Παπαρίζου μαζί με Σερντάμπ Ερενέρ και Σαρλότε Περέλι

Η Έλενα Παπαρίζου ξεσήκωσε το κοινό στον B’ Ημιτελικό του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision, ερμηνεύοντας το «My Number One», που έφερε την νίκη στην Ελλάδα το 2005.

Οι θεατές είχαν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν στο σόου, από το σπίτι τους. Κατά τη διάρκεια του World’s Biggest Sing-Along, μερικά εικονίδια από θεατές, εμφανίστηκαν στη σκηνή όσο ερμηνεύονταν μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του Διαγωνισμού.

Η Σερντάμπ Ερενέρ τραγούδησε το «Everyway That I Can» που χάρισε τη νίκη στην Τουρκία το 2003 και η Σαρλότε Περέλι το τραγούδι «Take Me To Your Heaven» που έφερε την 4η νίκη στη Σουηδία το 1999, και μαζί με την κυρία «My Number One», Έλενα Παπαρίζου απογείωσαν το κέφι στη Malmö Arena.

Διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ

Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Μάλμε όπου φιλοξενείται η Eurovision 2024, διαδηλώνοντας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι πολίτες έδωσαν ηχηρό μήνυμα ώστε να μπει «τέλος στη γενοκτονία», αλλά και να αποκλειστεί η συμμετοχή του Ισραήλ από τον διαγωνισμό.

Η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας της Shin Bet προειδοποίησε την Έντεν Γκολάν, η οποία εκπροσωπεί το Ισραήλ, να μην βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, παρά μόνο για τις πρόβες και τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, υπό τον φόβο των διαδηλώσεων.

«Δεν μπορώ να διασκεδάσω ενώ πεθαίνουν παιδιά»

«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδέζα με βαμμένα ροζ μαλλιά. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις λόγω του ισραηλινού σφυροκοπήματος στη Γάζα. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια. «Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Γιουροβίζιον, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

Όλα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό

Την Τρίτη 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε ο Α’ Ημιτελικός του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision με απόλυτη επιτυχία από την εντυπωσιακή σκηνή του Μalmö Arena της Σουηδίας.

«Φωτιά» στη σκηνή, στο Μάλμε της Σουηδίας έβαλε η Ελένη Φουρέιρα στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024, ενώ την ώρα που οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί, ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του. Ο πρώτος ημιτελικός ήταν γεμάτος με φαντασμαγορικά εφέ, εντυπωσιακές δημιουργίες και εξαιρετικές ερμηνείες.

Η βραδιά άνοιξε με τρεις καλλιτέχνες που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στο παρελθόν και παρότι δεν απέσπασαν τη νίκη, ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Ο Σουηδός Eric Saade, που εκπροσώπησε τη χώρα του, το 2011, η περσινή εκπρόσωπος της Ισπανίας, Chanel και η Ελένη Φουρέιρα (Κύπρος, 2018) ερμήνευσαν τα τραγούδια με τα οποία είχαν διαγωνιστεί. Η Petra Mede και η Malin Akerman υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό κοινό, αφού η Loreen είχε νικήσει στην περσινή Eurovision, που έγινε στο Λίβερπουλ, με το τραγούδι «Tattoo».

Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade

Ενώ οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο opening act του Πρώτου Ημιτελικού στην Malmo Arena, o Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του.

Ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης, είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία το 2011, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση και επιλέχθηκε να ανοίξει μαζί με άλλους τον διαγωνισμό τραγουδιού. Εμφανίστηκε στο Live Show του ημιτελικού με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του.

Ο Eric Saade είχε υποστηρίξει την αποβολή του Ισραήλ από το διαγωνισμό για την κατοχή στην Παλαιστίνη και την επίθεση στη Γάζα. Το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό, παρόλο που το τραγούδι του έχει χαρακτηριστεί πολιτικό.

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), «εξέφρασε τη θλίψη της» που ο Σουηδός καλλιτέχνης, παλαιστινιακής καταγωγής, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού», και έκοψε από τα κοινωνικά δίκτυα το απόσπασμα του τραγουδιστή.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική απάντησή της προς το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Euromix, η EBU σημείωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό σόου. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και ζητούμε συγγνώμη που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης υπόσχεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει απαντήσεις αργότερα. Σε αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα».

Γιούχαραν την εκπρόσωπο του Ισραήλ

Με φωνές, αποδοκιμασίες και γιουχαρίσματα αντέδρασαν οι θεατές στην εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ, Eden Golan, στον Α’ Ημιτελικό της Eurovision.

H τραγουδίστρια ερμήνευσε το «Hurricane» ενώ από κάτω πολλοί από τους θεατές να φώναζαν «Free Palestine». Οι φωνές δεν σταμάτησαν καθόλου κατά τη διάρκεια του performance της.

Παράλληλα, υψώθηκαν σημαίες και σύμβολα υπέρ της Παλαιστίνης, κάτι που έχει απαγορευτεί από την διοργανώτρια αρχή EBU.

Ο Τζόνι Λόγκαν και το «Euphoria»

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Τζόνι Λόγκαν (Johnny Logan) εμφανίστηκε ως interval act του ημιτελικού, ερμηνεύοντας το «Euphoria», το κομμάτι με το οποίο η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό το 2012. Ο Λόγκαν ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δύο φορές το 1980 και το 1987 (και στη συνέχεια κέρδισε για τρίτη φορά το 1992 ως στιχουργός).

Διαβάστε επίσης:


Eurovision 2024: Γιούχαραν την εκπρόσωπο του Ισραήλ – Τραγουδούσε και ο κόσμος της φώναζε «Free Palestine» (Video)


Eurovision 2024: Με φαρυγγίτιδα και υψηλό πυρετό η Μαρίνα Σάττι – Αμφίβολη η εμφάνισή της στον ημιτελικό (Video)


Eurovision 2024: Το βράδυ ο Β’ ημιτελικός με τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» – Παπαρίζου και Σερτάμπ επιστρέφουν στη σκηνή (Video)


Eurovision 2024: Γιατί η Αυστραλία και το Ισραήλ συμμετέχουν στη Eurovision


Eurovision 2024: Το παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι του Eric Saade και η εκρηκτική εμφάνιση Φουρέιρα – Όλα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter