Eurovision 2024: Το παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι του Eric Saade και η εκρηκτική εμφάνιση Φουρέιρα – Όλα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό (Video)

Eurovision 2024: Το παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι του Eric Saade και η εκρηκτική εμφάνιση Φουρέιρα – Όλα όσα έγιναν στον Α’ Ημιτελικό (Video)

«Φωτιά» στη σκηνή, στο Μάλμε της Σουηδίας έβαλε η Ελένη Φουρέιρα στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024, ενώ την ώρα που οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί, ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του. Ο πρώτος ημιτελικός ήταν γεμάτος με φαντασμαγορικά εφέ, εντυπωσιακές δημιουργίες και εξαιρετικές ερμηνείες.

Η βραδιά άνοιξε με τρεις καλλιτέχνες που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στο παρελθόν και παρότι δεν απέσπασαν τη νίκη, ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Ο Σουηδός Eric Saade, που εκπροσώπησε τη χώρα του, το 2011, η περσινή εκπρόσωπος της Ισπανίας, Chanel και η Ελένη Φουρέιρα (Κύπρος, 2018) ερμήνευσαν τα τραγούδια με τα οποία είχαν διαγωνιστεί. Η Petra Mede και η Malin Akerman υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό κοινό, αφού η Loreen είχε νικήσει στην περσινή Eurovision, που έγινε στο Λίβερπουλ, με το τραγούδι «Tattoo».

Προκρίθηκε η Silia Kapsis και η Κυπρος στον τελικό

Το διαγωνιστικό τμήμα του πρώτου ημιτελικού άνοιξε η Silia Kapsis με το «Liar» για την Κύπρο και πραγματικά εντυπωσίασε. Συνθέτης του τραγουδιού υπενθυμίζεται πως είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος.

Τη νεαρή κοπέλα συνόδευαν τέσσερις άνδρες χορευτές με cargo παντελόνια και φαρδιά λευκά μπλουζάκια. Δεν υπήρχαν σκηνικά props, αλλά πολλά πράσινα και κόκκινα γραφικά τόσο στις οθόνες LED όσο και στο δάπεδο της σκηνής.

Με παλαιστινιακό μαντήλι στο χέρι τραγούδησε ο Eric Saade

Ενώ οι παλαιστινιακές σημαίες και τα σύμβολα έχουν απαγορευτεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στο opening act του Πρώτου Ημιτελικού στην Malmo Arena, o Eric Saade εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του.

Ο σουηδό-παλαιστίνιος καλλιτέχνης, είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία το 2011, κερδίζοντας μάλιστα την τρίτη θέση και επιλέχθηκε να ανοίξει μαζί με άλλους τον διαγωνισμό τραγουδιού. Εμφανίστηκε στο Live Show του ημιτελικού με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του.

Ο Eric Saade είχε υποστηρίξει την αποβολή του Ισραήλ από το διαγωνισμό για την κατοχή στην Παλαιστίνη και την επίθεση στη Γάζα. Το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό, παρόλο που το τραγούδι του έχει χαρακτηριστεί πολιτικό.

Η EBU δεν θα ανεβάσει την εμφάνιση του Eric Saade στα κοινωνικά δίκτυα

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), «εξέφρασε τη θλίψη της» που ο Σουηδός καλλιτέχνης, παλαιστινιακής καταγωγής, «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού», και έκοψε από τα κοινωνικά δίκτυα το απόσπασμα του τραγουδιστή.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική απάντησή της προς το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Euromix, η EBU σημείωσε τα εξής: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα ζωντανό σόου. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους κανόνες του διαγωνισμού και ζητούμε συγγνώμη που ο Eric Saade επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο τον μη πολιτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης υπόσχεται να εξετάσει το θέμα και να δώσει απαντήσεις αργότερα. Σε αυτό το σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να μην ανεβάσει το απόσπασμα του Σουηδο-Παλαιστίνιου τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο Τζόνι Λόγκαν και το «Euphoria»

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Τζόνι Λόγκαν (Johnny Logan) εμφανίστηκε ως interval act του ημιτελικού, ερμηνεύοντας το «Euphoria», το κομμάτι με το οποίο η Loreen κέρδισε τον διαγωνισμό το 2012. Ο Λόγκαν ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δύο φορές το 1980 και το 1987 (και στη συνέχεια κέρδισε για τρίτη φορά το 1992 ως στιχουργός).

Οι χώρες που προκρίθηκαν

Οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό της Eurovision, προέκυψαν κατά 100% από ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Από τις Big 5, εμφανίστηκαν και ψήφισαν απόψε η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία. Και οι τρεις χώρες προκρίνονται απευθείας στον τελικό της 11ης Μαΐου.

  • Κύπρος
  • Σερβία
  • Λιθουανία
  • Ιρλανδία
  • Ουκρανία
  • Πολωνία
  • Κροατία
  • Ισλανδία
  • Σλοβενία
  • Φινλανδία
  • Μολδαβία
  • Αζερμπαϊτζάν
  • Αυστραλία
  • Πορτογαλία
  • Λουξεμβούργο

Δείτε επίσης:




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter