Εβρος: Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Απειλή μεγάλης οικολογικής καταστροφής

Εβρος: Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς – Απειλή μεγάλης οικολογικής καταστροφής

Εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτο 24ωρο η μεγάλη μεγάλη πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου με τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνδράμουν και να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά, μαζί με τις επίγειες δυνάμεις, με στόχο να αποτραπεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Αναφορικά με την δασική πυρκαγιά στην Π.Ε Λέσβου στην περιοχή Καστρί, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι εκδηλώθηκε στις 10.04 σήμερα το πρωί κι επιχειρούν από την πρώτη στιγμή 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου Mi8 το οποίο εδρεύει μονίμως και προληπτικά στην Λέσβο.

Στις 11.25 με μήνυμα από το 112 ενημερώθηκαν όλοι οι κάτοικοι στην περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, δασική πυρκαγιά εξελίσσεται στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα κι 1 ελικόπτερο, και όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Τέλος, μια ακόμα φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου – Νέστορος που εκδηλώθηκε στις 13.34 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Διαβάστε επίσης: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο δάσος Δαδιάς

Υψηλής ανάλυσης δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που επηρεάζεται

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Οι καιρικές συνθήκες

Οι συνθήκες καταστολής της πυρκαγιάς είναι δυσμενείς λόγω του μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης, των απότομων εναλλαγών του ανέμου, της μεγάλης δυσκολίας προσέγγισης και της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου» τόνισε, κατά την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σημειώνεται ότι συνολικά στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 9 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Από τον Στρατό έχουν διατεθεί 7 μηχανήματα έργου και μία ομάδα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» με 36 στελέχη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter