Εξάμηνη διαγραφή του διευθυντή της εφημερίδας Political από την ΕΣΗΕΑ για τη «δολοφονία χαρακτήρα» του Θ. Κουκάκη

Εξάμηνη διαγραφή του διευθυντή της εφημερίδας Political από την ΕΣΗΕΑ για τη «δολοφονία χαρακτήρα» του Θ. Κουκάκη
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πειθαρχικά ελεγκτέο έκρινε ομόφωνα τον διευθυντή της εφημερίδας Political, Κώστα Τσιτούνα, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και επέβαλε εξάμηνη διαγραφή από την Ενωση, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο Θανάσης Κουκάκης, όπως είναι γνωστό, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator, και ο πρώτος που κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες. Ενώ ήταν θύμα του σκανδάλου υποκλοπών, έγινε και στόχος δολοφονίας χαρακτήρα, από ανθρώπους που προφανώς ήθελαν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις του.

«Η ερευνητική δημοσιογραφία κινδυνεύει να εξαφανιστεί και όχι μόνον από τον Ελληνικό Τύπο. Όποιος δημοσιογράφος τολμά να πράξει το αυτονόητο, τότε γίνεται στόχος, σε επαγγελματικό, προσωπικό, ηθικό και οικογενειακό επίπεδο», σημειώνει το Πειθαρχικό Συμβούλιο στο κείμενο της απόφασής του.

Υπενθυμίζει ότι «η αντικειμενική ενημέρωση στη χώρα μας, πλήττεται σε βαθμό, ώστε η χώρα μας να καταλαμβάνει, πια, την τελευταία θέση στη λίστα των χωρών της Ευρώπης, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με αναγνωρισμένα Όργανα της Ε.Ε».

Η περιγραφή της υπόθεσης από το Πειθαρχικό

«Κατά την εξέταση της παρούσης υποθέσεως διαπιστώθηκε ότι ο συν. Κ., ο οποίος ασχολήθηκε με τις υποκλοπές, δέχθηκε, συστηματικά, βίαιες λεκτικές επιθέσεις, κατά της προσωπικότητάς του. Η συμπεριφορά αυτή, δεν συνάδει ούτε με τη Δημοκρατία, ούτε, με τις βασικές Αρχές Δημοσιογραφίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας και ασφαλώς, με την Ελευθεροτυπία.

Ο εγκαλών στην έγκλησή του, επισημαίνει πως, με τις έρευνές του, όπως, το Σκάνδαλο των υποκλοπών, που απασχόλησε και άλλες χώρες (ειδικά από τον Απρίλιο 2022), καθώς και με το θέμα του πορίσματος της Τραπέζης Ελλάδος, για τα κακώς κείμενα της Τράπεζας Πειραιώς, επί διοικήσεως Μ. Σ., πυροδότησε την επίθεση της εφημ. Political. Ειδικότερα, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος στους Financial Times, Inside Story και στον Πολίτη της Κύπρου.

Το αποκορύφωμα στην «δολοφονία» χαρακτήρος του δημοσιογράφου συν. Θ. Κ. από την εφημερίδα, την οποία διευθύνει ο συν. Τ., είναι όταν αυτή «καλεί» τον εγκαλούντα να απαντήσει αν «πληρώνεται από το ΔΝΤ».

Ο συν. Τ., κατηγορεί τον συν. Κ. ότι «κακώς παρεβρέθηκε», σε εκδήλωση του Σύριζα, υπονοώντας ότι είναι πολιτικά «κατευθυνόμενος». Ενώ ο εγκαλών παρέστη στην εκδήλωση για επαγγελματικούς λόγους, τους οποίους εξηγεί συγκεκριμένα στην κατάθεσή του. Αυτό ξεφεύγει κατά πολύ από ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα και φυσικά, ενοχοποιείται, όχι μόνο η κοινωνική ζωή του δημοσιογράφου, αλλά και η ερευνητική-καταγγελτική δημοσιογραφία.

Ο εφεσιβάλλων κατηγορεί, επίσης, τον εγκαλούντα ότι ασκεί επιθετική κριτική, σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, για πράξεις και παραλείψεις τους, κάτι που είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου, εφόσον, ασκεί αξιόπιστη δημοσιογραφία.

Το ΔΠΣ, έκρινε από τις μαρτυρικές καταθέσεις, ότι με τη συχνή αναφορά στο πρόσωπο του συν. Κ. από τον συν. Τ. στην εφημερίδα Political, ο τελευταίος προσπαθεί να αποδομήσει την προσωπικότητά του. Ταυτόχρονα, δημοσίευε, συνεχώς, τη φωτογραφία του εγκαλούντος, γεγονός που ενισχύει την στοχοποίησή του. Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι, τα εναντίον του συν. Κ. δημοσιεύματα, ειδικά, στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, γίνονταν την επομένη ή την μεθεπομένη των αποκαλύψεων (εκ μέρους του συν. Κ.), σχετικά με τις υποκλοπές ή το θέμα των μετοχών της Τραπέζης Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια των δημοσιευμάτων, παρενέβη και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ συν. Μ. Α., αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο, για να μη διαπληκτίζονται δημόσια και να μη στοχοποιείται η οικογένεια του εγκαλούντος.

Ο συν. Τ. υποστήριξε -μεταξύ άλλων- στο απολογητικό του υπόμνημα πως, από το 1784 οι εφημερίδες έχουν στήλες με παραπολιτικά σχόλια. Ναι. Αλλά όταν στα σχόλια αυτά, κάποιος αναφέρεται καθημερινά, σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο με φωτογραφία, κατηγορώντας τον εμμέσως, πλην σαφώς, μπορεί να θεωρηθεί στοχοποίηση. Μάλιστα, δεν επικοινώνησε ποτέ με τον εγκαλούντα να ζητήσει την άποψή του, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, παρότι ο εγκαλών του απέστειλε μήνυμα, ζητώντας του να σταματήσει τις χυδαιολογίες και να βοηθήσει στην ανάδειξη της υπόθεσης των υποκλοπών.

Κατόπιν αυτών, το ΔΠΣ ομόφωνα έκρινε ότι ο εφεσιβάλλων συν. Κ. Τ. είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’, δ’, ε’ και παρ. 2 του Καταστατικού και άρθρου 6, παρ. α’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.

Ως προς την ποινή, ομόφωνα διατηρήθηκε η πρωτόδικη ποινή ήτοι της προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ»

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Μαξίμου: Η μπάλα στην… εξέδρα μετά την αποκάλυψη του Documento πως θάφτηκαν καταγγελίες ενεργειακών κολοσσών για μίζες

Νέο «χαστούκι» από διεθνή έρευνα για Μητσοτάκη: Το 51% στην Ελλάδα καταγγέλλει έλλειμμα Δημοκρατίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter