Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Η ΝΔ απέρριψε τη μαρτυρία Γενιδούνια – «Προφανώς φοβάστε» απάντησε ο Κόκκαλης

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Η ΝΔ απέρριψε τη μαρτυρία Γενιδούνια – «Προφανώς φοβάστε» απάντησε ο Κόκκαλης

Φρένο δεν έχουν οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών προκειμένου να μη χυθεί φως στα αίτια της τραγωδίας. Ο εισηγητής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, παρά το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, απέρριψε επί της ουσίας την κλήση του τέως προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια, ο οποίος έστειλε αίτημα στην Επιτροπή για να καταθέσει και αντίστοιχο αίτημα διατύπωσε η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού με το εξώδικο που απέστειλε στην Εξεταστική.

Μετά το πέρας των καταθέσεων του πρώην στελέχους της ΡΑΣ, Βασίλη Τσιαμάντη, και του πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ, Αθανάσιο Βούρδα, την Επιτροπή απασχόλησε η διάρθρωση του καταλόγου μαρτύρων για τις επόμενες εβδομάδες. Αρχικά, ο κ. Τσαβδαρίδης παρουσίασε περίπου σαν χάρη της πλειοψηφίας στην αντιπολίτευση το γεγονός ότι σε πρώτη φάση προστέθηκαν μάρτυρες, όπως ο Κώστας Αγοραστός και ο Θάνος Πλεύρης, ενώ σημείωσε πως η ΝΔ αποδέχεται το αίτημα της μειοψηφίας να καταθέσει ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Εν συνεχεία, παρέθεσε τον προγραμματισμό των καταθέσεων μέχρι και το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής στις 20 Φεβρουαρίου. Προς έκπληξη της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσαβδαρίδης δεν ενέταξε τον κ. Γενιδούνια στον κατάλογο μαρτύρων, όπως επίσης τους κυρίους Σπηλιόπουλο και Λακαφώση. «Δεν προτείνουμε τον κ. Γενιδουνια για να δούμε τι θα καταθέσουν οι δυο συνδικαλιστές» προφασίστηκε ο εισηγητής της συμπολίτευσης, εμπαίζοντας περαιτέρω την αντιπολίτευση, αφού πρόσθεσε πως ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός κι αν προκύψει ανάγκη θα κληθούν κι άλλοι μάρτυρες.

«Ντροπή»

Παίρνοντας τον λόγο, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κόκκαλης, υποστήριξε πως «δυστυχώς, το περιμέναμε» να αποκλειστεί από τον κατάλογο ο τέως πρόεδρος των μηχανοδηγών. «Περιμέναμε ότι θα κάνετε τα πάντα για να μην έρθουν σημαντικοί και ουσιαστικοί μάρτυρες» είπε και πρόσθεσε πως ο ένας από τους δύο συνδικαλιστές που καλεί η ΝΔ ήταν συνταξιούχος όταν έγινε το δυστύχημα, τονίζοντας πως κανένας εκ των δυο δεν έχει την ιδιότητα του μηχανοδηγού. «Ο κ. Γενιδούνιας ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τον εφέτη ανακριτή. Δεν σας λέει κάτι;» αναρωτήθηκε, εγείροντας ζήτημα τόσο απαξίωσης της Επιτροπής από την πλειοψηφία όσο και ακυρότητας των εργασιών της.

«Θα είναι ντροπή να μην καταθέσει. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι υπάρχει τόσος φόβος» σχολίασε και ρώτησε με νόημα την πλειοψηφία: «Μήπως γνωρίζετε τι θα πουν οι συνδικαλιστές και δεν καλείτε τον κ. Γενιδουνια;».

«Τι κύρος έχει η Επιτροπή;»

Κριτική στις πρακτικές συγκάλυψης άσκησε και το μέλος της Επιτροπής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, λέγοντας για τον Κ. Γενιδούνια: «Έρχεται πολίτης και ζητά να καταθέσει κι εμείς το αρνούμαστε; Τι κύρος έχει η Επιτροπή;». Έκρινε δε πως η ΝΔ τοποθετεί τη μαρτυρία Καραμανλή προς το τέλος για να τον διευκολύνει, με τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο, να ζητά κι εκείνος με τη σειρά του την κλήση Γενιδούνια. «Βλέπω μία πρεμούρα να κλείσουμε γρήγορα – γρήγορα την κατάσταση με τους μάρτυρες» συμπέρανε, ζητώντας να προταχθούν οι καταθέσεις Καραμανλή και Σπίρτζη.

Έπειτα, όλοι εισηγητές των λοιπών κομμάτων της μειοψηφίας συμφώνησαν με την κλήση Γενιδούνια, θέτοντάς την σε αντίστιξη με τη νέα κλήση του πρώην στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστου Διονέλη, ο οποίος για δεύτερη φορά αρνήθηκε να καταθέσει επειδή είναι διωκόμενος για την αμαρτωλή σύμβαση 717.

Κούνησε και το δάχτυλο

Κλείνοντας τη διαδικασία, ο κ,. Τσαβδαρίδης ζήτησε και τα ρέστα από την αντιπολίτευση, λέγοντας πως «ήλπιζα όταν μιλάω στην Επιτροπή να με ακούνε με μεγαλύτερη προσοχή» και κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των λεγόμενων του. «Από πού προέκυψε ότι αποκλείσαμε μάρτυρα;» συνέχισε υποτιμώντας ουσιαστικά τη νοημοσύνη των πολιτικών του αντιπάλων, των οικογενειών θυμάτων και των τραυματιών που παρακολουθούν τη διαδικασία.

Απευθυνόμενος στην οικογένεια του μηχανοδηγού, ανέγνωσε δήλωση – απάντηση της πλειοψηφίας για το εξώδικο που απέστειλε λόγω της σκύλευσης του νεκρού. «Δεν πρόκειται να μπούμε σε διαδικασία αντιπαράθεσης με οικογένεια που έχασε τον άνθρωπο της στην τραγωδία, σεβόμαστε τη μνήμη των ανθρώπων και τον ανείπωτο πόνο των συγγενών» ανέφερε και συμπλήρωσε πως τα μέλη της Επιτροπής σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πρέπει να διερευνήσουν τα αιτία της τραγωδίας και τις ευθύνες αυτών που την προκάλεσαν. «Στο πλαίσιο αυτό ενεργούμε, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους. Η ένταση της προσπάθειας μας αυτής δεν πρόκειται να αμβλυνθεί» κατέληξε, λες και το εξώδικο της οικογένειας είχε τέτοιους σκοπούς…

Δείτε επίσης: Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αίτημα κατάθεσης από Γενιδούνια – «Θα εισφέρω κρίσιμα στοιχεία»

«Μαλλιά κουβάρια» στην Εξεταστική: Εκτός ελέγχου ο Μαρκόπουλος – Ζητά και τα ρέστα μετά το εξώδικο ο Τσαβδαρίδης

Πυρ και μανία η οικογένεια του μηχανοδηγού: Εξώδικο στην Εξεταστική για να σταματήσει η σκύλευση του νεκρού από τη ΝΔ

Φιάσκο για τη ΝΔ στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Άθλιος ο αντιπερισπασμός της πλειοψηφίας με τον νεκρό μηχανοδηγό»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter