Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Με το ένα πόδι εκτός η Κωνσταντοπούλου – Ερωτηματικό για Πλεύρη

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Με το ένα πόδι εκτός η Κωνσταντοπούλου – Ερωτηματικό για Πλεύρη

Ξεκάθαρο είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής σε σχέση με την ένσταση περί κωλύματος που κατέθεσε η ΝΔ για τη συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου  στην Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ ζήτημα ενδέχεται να τεθεί και για τη συμμετοχή του εισηγητή της πλειοψηφίας, Θάνου Πλεύρη.

Δείτε επίσης: Τέμπη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συγγενών θυμάτων έξω από τη Βουλή – «Συγκάλυψη και απαξίωση»

Το Επιστημονικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί κάποιος ή κάποια που είναι συνήγορος υπεράσπισης να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού για την ίδια υπόθεση.

«Όσον αφορά τη σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως, δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος, είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ΄ αμοιβή ή όχι» σημειώνεται στη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Επομένως, προκύπτει κώλυμα στη συμμετοχή της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας στην Εξεταστική για τη διερεύνηση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, καθώς είναι αμισθί συνήγορος -όπως έχει παραδεχτεί η ίδια- δύο οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη.

Η αντικατάσταση της κ. Κωνσταντοπούλου από την Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν και αναμένεται να διεξαχθεί η συνεδρίαση για την οριστικοποίηση του καταλόγου μαρτύρων.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε πως θα κινήσει ένδικα μέσα κατά των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθώς -κατά τα λεγόμενα της- έχουν διαπράξει σειρά αξιόποινων πράξεων.

Με αστερίσκο η συμμετοχή Πλεύρη

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής θέμα είχε τεθεί και για τον εισηγητή της ΝΔ, Θ. Πλεύρη, καθώς ενδέχεται να κληθεί ως μάρτυρας λόγω του ότι ήταν υπουργός Υγείας όταν συνέβη η τραγωδία.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο κρίνει επ΄ αυτού πως δεν μπορεί να μετέχει στην Επιτροπή όποιος «εξετάστηκε ως μάρτυρας», γεγονός που σύμφωνα με ανώτερες πηγές του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει και την περίπτωση του κ. Πλεύρη στην περίπτωση που κληθεί ως μάρτυρας.

Έτσι, η σκυτάλη περνά στην αξιωματική αντιπολίτευση για το αν θα κατατεθεί σχετικό αίτημα εξαίρεσης του εισηγητή της ΝΔ προκειμένου να κληθεί ως μάρτυρας.

Τέλος, σε σχέση με την ερώτηση που αφορούσε το διακομματικό προεδρείο, η απάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι πως πρέπει να εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για τις Διαρκείς Επιτροπές. Τουτέστιν, η εκλογή γίνεται με γνώμονα την αρχή της πλειοψηφίας.

Δείτε επίσης: Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Την εξαίρεση Κωνσταντοπούλου ζητά η ΝΔ – Η σκυτάλη στο Επιστημονικό Συμβούλιο

Η γνωμοδότηση:

Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Πυρά Φάμελλου κατά ΝΔ – Συγκαλύπτει τις ευθύνες Καραμανλή, προσβάλλει το δίκαιο και την αλήθεια

Αυγέρη για Τέμπη: Το «όχι» της ΝΔ στην προανακριτική αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια

Προκλητικός Καραμανλής για Τέμπη: «Δεν έχω ποινική ευθύνη – Η επανεκλογή μου ήταν ήττα της χυδαιότητας και της τοξικότητας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter