Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Πυρά» κατά Μαρκόπουλου – «Τραγωδίες έγιναν και αλλού…» λέει ο Χρυσοχοΐδης

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Πυρά» κατά Μαρκόπουλου – «Τραγωδίες έγιναν και αλλού…» λέει ο Χρυσοχοΐδης

Σφοδρές επικρίσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Αριστερά δέχτηκε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης αποκάλεσε «γουρλίδικη» την Επιτροπή εξαιτίας της υπουργοποίησης δύο πρώην μελών της. Κατά την κατάθεση του, ο σημερινός μάρτυρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικαλέστηκε σιδηροδρομικές τραγωδίες σε χώρες με προηγμένα συστήματα τηλεδιοίκησης, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δίνοντας την εντύπωση πως το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν προϊόν νομοτέλειας.

H συνεδρίαση εκκίνησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής να απολογείται εκ νέου για το γεγονός ότι χαρακτήρισε «γουρλίδικη» την Επιτροπή. «Να κάνουμε και λίγο χιούμορ…» είπε χθες και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή μας είναι και κάπως γουρλίδικη! Δύο πολύ καλοί και άξιοι συνάδελφοι μας, ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και η κ. Ιωάννα Λυτρίβη, υπουργοποιήθηκαν». Σήμερα, ζήτησε για δεύτερη φορά συγγνώμη «χωρίς δικαιολογίες», επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για λάθος του.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για προσβολή που συνδέει την ιδιότητα του μέλους της Εξεταστικής με την υπουργοποίηση στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως «πιθανότατα το συμφέρον της κυβέρνησης να μην είναι ίδιο με την ανάδειξη της αλήθειας». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις διαρκείς διακοπές βουλευτών της ΝΔ όταν μέλη της αντιπολίτευσης θέτουν άβολα ερωτήματα στους μάρτυρες, ενώ έψεξε και το προεδρείο για τον αποκλεισμό μαρτύρων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην τραγωδία.

Στη συνέχεια, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Μαρκόπουλου από την Επιτροπή ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των 57 νεκρών της τραγωδίας. «Παρακολουθούμε ένα έργο συγκάλυψης της τραγωδίας» υποστήριξε και πρόσθεσε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας έρχονται μάρτυρες που «δεν θυμούνται τίποτα».

«Ατυχήματα έγιναν και σε Ισπανία και Γερμανία»

Ο εξεταζόμενος, Μ. Χρυσοχοΐδης, πέρα από βολική άγνοια για τα κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με την πορεία της σύμβασης 717 που υπέγραψε, της μετάταξης του σταθμάρχη, των «πραγματικών περιστατικών» της τραγωδίας στα Τέμπη και της καταστροφής του υλικού των ηχητικών, υποστήριξε πως δυστυχήματα και ατυχήματα συμβαίνουν και «σε χώρες προηγμένες χώρες με πλήρη και προηγμένα συστήματα τηλεδιοίκησης».

Όταν ο κ. Κόκκαλης του ζήτησε να παραθέσει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, εκείνος απάντησε γενικά ότι έχει διαβάσει για «τραγικά γεγονότα» σε «Ισπανία και Γερμανία». Μετά από επίμονα ερωτήματα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το πότε ολοκληρώθηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή που απαιτείτο για να τοποθετηθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε μεν ότι το έργο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο εκνευρισμός του τον οδήγησε στο να αποκαλέσει «δικολάβο» τον κ. Κόκκαλη, προκαλώντας αντιδράσεις.

Προσεκτικό «άδειασμα»

Είτε από άγνοια είτε από πολιτική στόχευση ο μάρτυρας φρόντισε να «αδειάσει» εμμέσως τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αγνόησε πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την επικίνδυνη κατάσταση στον σιδηρόδρομο τον Οκτώβριο του 2021. Μετά από ερώτημα της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, σε σχέση με το τι πρέπει να κάνει ένας υπουργός όταν διαβιβάζεται στο γραφείο του έγγραφο με χαρακτήρα εμπιστευτικού πρωτοκόλλου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε πως ο εκάστοτε υπουργός οφείλει να «προβαίνει στις κατά τις κρίσεις του αναγκαίες ενέργειες», ενώ όπως έχει καταγγελθεί, ο κ. Καραμανλής δεν έκανε τίποτα.

Στο επόμενο ερώτημα της κ. Αποστολάκη για το το τι θα έκανε ο μάρτυρας στο ενδεχόμενο που εργαζόμενοι έθεταν μέσω εξωδίκων ζητήματα ασφαλείας, ο μάρτυρας υποστήριξε πως εκείνος όσο βρισκόταν στο συγκεκριμένο υπουργείο μιλούσε μαζί τους «πολύ τακτικά», ενώ σε αντίστοιχο ερώτημα του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, Παύλου Σαράκη υπογράμμισε πως τους ανάγκαζε να ανεβαίνουν στον πύργο ελέγχου προκειμένου να μειώνονται οι πιθανότητες ατυχήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανοδηγοί είχαν προειδοποιήσει τον κ. Καραμανλή με εξώδικα σε σχέση με τους κινδύνους στον σιδηρόδρομο, όμως, ο τότε υπουργός Μεταφορών δεν καταδεχόταν καν να τους συναντήσει.

«Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο Χρυσοχοΐδης»

Με δήλωση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών, αποκαλούν «Πόντιο Πιλάτο» τον Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς ο μάρτυρας κρατούσε στάση: «Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω». Επιπλέον, εμμένουν στο αίτημα να προσέλθουν «οι ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών του εγκλήματος», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ανεχτούν «την προφανέστατη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επέλεξε να παίξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, κρατώντας τη στάση: «Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω». Εμφανίστηκε απόλυτα ταυτισμένος με την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στον σταθμάρχη.

Δεν ήξερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. Δεν ήξερε, ούτε άκουσε ότι την ημέρα του δυστυχήματος δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, διότι η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει, δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τη βλάβη. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη παραδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εμμένουμε στο αίτημά μας να προσέλθουν οι ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών του εγκλήματος και δεν θα ανεχθούμε την προφανέστατη προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Ασέβεια για τα Τέμπη, το άθλιο χιούμορ του Δημήτρη Μαρκόπουλου της ΝΔ

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Συγγνώμη ζητά ο Μαρκόπουλος μετά την κατακραυγή

Εκτός τόπου και χρόνου ο Μαρκόπουλος: «Γουρλίδικη η Εξεταστική» για το έγκλημα των Τεμπών

Ρέππας στην εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter