Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Το τελικό «μπάζωμα» των ευθυνών Καραμανλή – Τριαντόπουλου

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Το τελικό «μπάζωμα» των ευθυνών Καραμανλή – Τριαντόπουλου

Αρχίζει η συνεδρίαση που θα ρίξει την αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής και με ασφάλεια μπορεί να προεξοφληθεί ότι σήμερα θα οριστικοποιηθεί το τσιμέντωμα των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Τριαντόπουλου για το έγκλημα και το μπάζωμα των Τεμπών αντίστοιχα.

Χθες κατατέθηκαν τα πορίσματα των κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει να μη καταθέσει πόρισμα προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τις μηχανορραφίες της ΝΔ μέσω αποκλεισμού μαρτύρων και διαβίβασης «λειψής» δικογραφίας μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας.

«Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή»

Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, εντοπίζονται ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από τον Κώστα Καραμανλή και συγκεκριμένα: ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος και διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως ο κ. Καραμανλής δεν προχώρησε στη θέσπιση κανόνων ασφαλείας στα τρένα τη στιγμή που είχε σχετικές προειδοποιήσεις τόσο από τους μηχανοδηγούς μέσω εξωδίκων όσο και από τον Φίλιππο Τσαλίδη, πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον οποίο η πλειοψηφία απέκλεισε από τον κατάλογο μαρτύρων μαζί με τον πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια.

Επισημαίνεται δε η παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, ο οποίος δεν τηρούσε τα τυπικά προσόντα λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Γεραπετρίτη και πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Κράτους, κ. Χαλκιάς, κατέθεσε πως πρόκειται για «προδήλως παράνομη μετάταξη» που είναι για «τα σκουπίδια».

Στο κάδρο και ο Τριαντόπουλος

Για τον Χρ. Τραντόπουλο, ο οποίος σχετίζεται με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωσης τόπου δυστυχήματος, ενώ ζητά τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, γεγονός που συμπαρασύρει και τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, κ. Καράγιαννη, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις της ΝΔ.

«Άρση ασυλίας για Καραμανλή»

Πολύ σημαντικό κρίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα αναφέρει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» από υπουργό δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Δηλαδή, ότι γι΄ αυτού του είδους τα αδικήματα δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Ως εκ τούτου, εάν καρποφορήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που δεν συγκεντρώνει πιθανότητες- δεν θα χρειαστεί συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά απλή άρση ασυλίας για να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών στη Δικαιοσύνη, κάτι που ζητούν και οι συγγενείς των θυμάτων μέσω του ψηφίσματος της Μαρίας Καρυστανού.

Επ΄ αυτού, μετά από ερώτηση του documentonews.gr κατά τις δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κοκκαλης, απάντησε πως ο Κ. Καραμανλής μπορεί να αποδοθεί στη δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας, τονίζοντας πως το μπάζωμα της αλήθειας θα το διαλύσει η ίδια η κοινωνία.

Διαβάστε σχετικά: Βασίλης Κόκκαλης: Ο Καραμανλής μπορεί να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας

«Λάδι» βγάζει η ΝΔ τον Καραμανλή

Από την πλευρά της ΝΔ, στο πόρισμα της -το οποίο θα είναι και το πόρισμα της Επιτροπής διότι θα ψηφιστεί κατά πλειοψηφία- δεν εντοπίζονται ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, καθώς όλες οι ευθύνες φορτώνονται στον μοιραίο σταθμάρχη και τον νεκρό μηχανοδηγό, τον οποίο διέσυραν στην Εξεταστική μέσω της δημοσιοποίησης αυστηρών προσωπικών δεδομένων ιατρικού χαρακτήρα.

Επίσης, στο στόχαστρο της συμπολίτευσης βρίσκεται η Hellenic Train, η οποία δεν προτεραιοποίησε την ασφάλεια, ενώ προς ώρας δεν τίθεται καν υπό συζήτηση το σενάριο συναίνεσης της ΝΔ στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Κ. Καραμανλή.

Όσον αφορά το μπάζωμα, η ΝΔ ισχυρίζεται πως ήταν αποτέλεσμα επιχειρησιακής ανάγκης. «Δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης με παρεμβάσεις στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης. Οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο έγιναν με απόφαση των αρμοδίων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών με βαρέως τύπου μηχανήματα, τα οποία έπρεπε να επιχειρούν σε ασφαλές και σταθερό έδαφος» σημειώνει η πλειοψηφία και προσθέτει πως διεξάγεται και έρευνα της δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου το πόρισμα του ΚΚΕ

Από εκεί και πέρα, το ΚΚΕ κατέθεσε το πόρισμα του από την Παρασκευή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση όλων των υπουργών Μεταφορών από το 2009 και έπειτα, ενώ από την πλευρά της Νέας Αριστεράς ζητείται σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα του Κ. Καραμανλή.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός Κυρανάκης για Τέμπη: «Το μπάζωμα έγινε για να ξαναμπούν ράγες» (Video)

Έγκλημα Τέμπη: Βαγόνι – φάντασμα στο μοιραίο τρένο

Τέμπη: Καρέ καρέ το «μπάζωμα» του εγκλήματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter