«Ευαγγέλιο»: Το μυστικό όπλο τεχνητής νοημοσύνης των Ισραηλινών που… διαλέγει στόχους

«Ευαγγέλιο»: Το μυστικό όπλο τεχνητής νοημοσύνης των Ισραηλινών που… διαλέγει στόχους

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα, ο στρατός του Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια τεχνολογική προσέγγιση, αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα δημιουργίας στόχων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή ως «το Ευαγγέλιο». Το εργαλείο εγείρει ηθικά ερωτήματα για το ρόλο του στην εξόντωση αμάχων.

Όπως αναφέρει η Guardian, το Ευαγγέλιο, που προηγουμένως ήταν μέρος του «πρώτου πολέμου τεχνητής νοημοσύνης» του Ισραήλ, τον Μάιο του 2021, έχει πλέον έρθει στο επίκεντρο της τελευταίας σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Οι αναφορές αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για αυτήν την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, ρίχνοντας φως στις μεθόδους και τον αντίκτυπό της στις αποφάσεις στόχευσης.

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη New York Times: Το Ισραήλ γνώριζε το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς εδώ και ένα χρόνο

Δημιουργία

Δημιουργήθηκε από το τμήμα διαχείρισης στόχων του ισραηλινού στρατού IDF το 2019. Το Ευαγγέλιο λειτουργεί σε ένα διαβαθμισμένο περιβάλλον. Το IDF ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί ένα σύστημα βασισμένο σε AI, το Habsora, για γρήγορη επιλογή στόχων, παρέχοντας συστάσεις για ερευνητές. Αυτό το σύστημα στοχεύει σε μια απρόσκοπτη αντιστοίχιση μεταξύ των συστάσεων του μηχανήματος και της ανθρώπινης αναγνώρισης.

Συνεντεύξεις με πηγές πληροφοριών και δηλώσεις από συνταξιούχους αξιωματούχους αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο του Ευαγγελίου στην απάντηση του Ισραήλ στην πρόσφατη σύγκρουση. Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν μια ματιά στον μυστικό κόσμο μιας μονάδας στρατιωτικών πληροφοριών που διευκολύνεται από την τεχνητή νοημοσύνη, που δείχνει τη σημασία της στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Αβίβ Κοχάβι, πρώην επικεφαλής του IDF, τονίζει τη δύναμη του Ευαγγελίου, αναφέροντας την ικανότητά του να δημιουργεί 100 στόχους την ημέρα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Μαΐου 2021. Αυτό σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με το παρελθόν, όπου παράγονται 50 στόχοι ετησίως. Η αποτελεσματικότητα του AI βασίζεται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πλάνων από drone, των υποκλοπών επικοινωνιών και των δεδομένων παρακολούθησης.

Το τμήμα διαχείρισης στόχων του Ισραηλινού Στρατού, που αρχικά δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξάντλησης στόχων κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων στη Γάζα, έχει εξελιχθεί. Το Ευαγγέλιο επιτρέπει πλέον τον εντοπισμό και τη στόχευση ενός ευρύτερου φάσματος λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων των κατώτερων μελών, αλλάζοντας το τοπίο της σύγκρουσης.

Ανησυχία για την ηθική διάσταση

Ωστόσο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο εγείρει ηθικές ανησυχίες. Οι αναφορές δείχνουν ότι το Ευαγγέλιο έχει μετατρέψει τη διαδικασία στόχευσης σε μια γρήγορη, σχεδόν αυτοματοποιημένη, γραμμή συναρμολόγησης. Η έμφαση φαίνεται να δίνεται στην ποσότητα έναντι της ποιότητας, οδηγώντας σε φόβους ότι εξελίσσεται σε ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών». Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια επιτάχυνση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα να εξετάζεται επαρκώς ο κίνδυνος ζημίας σε αμάχους πολίτες.

Το IDF υποστηρίζει ότι η προσέγγισή του με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει ακριβείς επιθέσεις στην υποδομή της Χαμάς, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τη ζημιά σε αμάχους. Ωστόσο, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί, αμφισβητώντας τον πραγματικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των πολιτών στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς εκτυλίσσεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προκαλεί ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τις ηθικές συνέπειες της βασισμένης σε αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσεων ζωής και θανάτου. Ο κόσμος παρακολουθεί στενά καθώς οι προηγμένοι στρατοί υιοθετούν ολοένα και πιο περίπλοκες και αδιαφανείς τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές συνέπειες για τους αμάχους που εμπλέκονται στα διασταυρούμενα πυρά.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: 72 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι νεκροί από 7 Οκτωβρίου – Καταγγελίες για στοχοποίηση (Video)

Γάζα: Ακόμη τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις – 48 τα θύματα συνολικά

Βομβαρδισμοί στη Γάζα: Αυτοί είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν σκοτωθεί (Photo)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter