Ευρωεκλογές 2024: «Άρχισαν τα όργανα» για τη 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν

Ευρωεκλογές 2024: «Άρχισαν τα όργανα» για τη 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν

Το τελευταίο σχέδιο του Σαρλ Μισέλ για να ρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει την απομάκρυνσή της από συζητήσεις σχετικά με τη δική της δουλειά και τις μελλοντικές της προοπτικές.

Σε συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε να αποκλειστεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από μια συνάντηση στις 17 Ιουνίου, κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ, δήλωσαν επτά διπλωμάτες της ΕΕ, αξιωματούχοι και στελέχη εθνικών κυβερνήσεων στο Politico.

Η πικρή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων – ίσως με καλύτερη επιτομή το σκάνδαλο «Sofagate», στο οποίο η προφανής προσπάθειά του να υποσκελίσει τη φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουρκία τον άφησε να φαίνεται σεξιστής και αδέξιος – αποτελεί μια μακροχρόνια διπλωματική αμηχανία για την ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη ενοχλούνται όλο και περισσότερο για τον ρόλο του Σαρλ Μισέλ στη διαδικασία επιλογής του Προέδρου της Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Φαίνεται ότι καθοδηγείται από καθαρά προσωπικά κίνητρα».

Σε όλους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το σημερινό δράμα.

Εναπόκειται στον Μισέλ να αποφασίσει ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο δείπνο με τους ηγέτες, δεδομένου ότι η συνάντηση της 17ης Ιουνίου είναι άτυπη σύνοδος κορυφής.

Υπάρχει έντονη αντίδραση από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά της πρότασης του Μισέλ, δήλωσαν οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι. Η ιστορική αντιπαλότητα μεταξύ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν παίζει βασικό ρόλο στην ενόχληση. Αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι ο Μισέλ προσπαθεί να ματαιώσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Επιτροπής.

Σε συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ και τους βοηθούς τους, ο Μισέλ πρότεινε να αποκλειστεί η φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση, επειδή είναι επίσης η επικεφαλής υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αν και το Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του ηγεσία), καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Κάποιοι υποψιάζονται ότι ο Μισέλ καταστρώνει ένα σχέδιο για να μπει στην κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας ως ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Αν θέλει να την εξαλείψει από το δωμάτιο, θα πρέπει να εξαλείψει και τον εαυτό του», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Μισέλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το σημερινό δίλημμα είναι πρωτοφανές. Από τότε που υιοθετήθηκε η ιδέα του συστήματος των επικεφαλής υποψηφίων το 2014, δεν έχει υπάρξει εν ενεργεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που να επιθυμεί δεύτερη θητεία.

«Υπάρχει κάποιος εκνευρισμός», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης σχετικά με τις παλινωδίες του Μισέλ. Και αυτός ο εκνευρισμός υπάρχει τόσο στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν όσο και μεταξύ των ηγετών, δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία – Εκλογές: Συνεργασία των κομμάτων της αριστεράς για να αντιμετωπίσουν την Μαρίν Λεπέν

Ερντογάν: Επίσκεψη σε Ισπανία και Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις επόμενες μέρες

Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης

Δολοφονία 11χρονης: Το χρονικό της φρίκης – Στον εισαγγελέα ο 37χρονος δράστης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter