Ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Ιράν για τη δολοφονία Αμινί και την καταστολή

Ευρωπαϊκές κυρώσεις στο Ιράν για τη δολοφονία Αμινί και την καταστολή

Την ομόφωνη απόφαση να ληφθούν μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται στο Ιράν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, έλαβε την Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε μέσω twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε έντεκα άτομα και τέσσερις οντότητες στο Ιράν που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και για τη βίαιη απάντηση στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα. Τα άτομα και οι οντότητες αυτοί προστίθενται στον κατάλογο με τα ονόματα που ήδη υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

Στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι για το θάνατο της Μαχσά Αμινί, δηλαδή η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και δύο από τα βασικά της πρόσωπα, Μοχάμαντ Ροσταμί και Χαγιαχμάντ Μιρτζάι. Επιπλέον, η ΕΕ ορίζει τις Ιρανικές Δυνάμεις Επιβολής του Νόμου (LEF), καθώς και ορισμένους τοπικούς αρχηγούς της, ως έχοντες ρόλο στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τον Ισά Ζαρεπούρ, τον ιρανό Υπουργό Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ως υπεύθυνο για το κλείσιμο του Διαδικτύου.

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν σήμερα συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια στα άτομα και τις οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις κυρώσεις. Το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.

Η λίστα περιλαμβάνει πλέον συνολικά 97 φυσικά πρόσωπα και 8 οντότητες.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Εντείνεται η καταστολή στις κουρδικές περιοχές της χώρας

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν -Φοιτήτριες απαντούν στην αστυνομική βία (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter