Ευθεία βολή στη δημοκρατία

Ευθεία βολή στη δημοκρατία

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός ή να έχεις ντοκτορά για να αντιληφθείς ότι για κλοπή 20 ευρώ η τιμωρία δεν μπορεί να είναι… θάνατος!

Ομοίως δεν μπορείς να μην αντιλαμβάνεσαι –αν είσαι πολίτης με τη στοιχειώδη έννοια του όρου– ότι το χρώμα του δέρματος και η ταξική θέση του όποιου κατηγορουμένου, ή έστω ενόχου, δεν μπορεί να επηρεάζουν την «απόφαση».

Με άλλα λόγια πρέπει να είσαι πολύ τομάρι για να προσπαθείς να δικαιολογήσεις την εκτέλεση ενός 16άχρονου, ακόμη κι αν έκλεψε ή δεν πλήρωσε όπως θα έπρεπε 20 ευρώ.

Κι αν είσαι ο υπηρεσιακός προϊστάμενος αυτού που έριξε τη δολοφονική σφαίρα, μπορείς να διεκδικήσεις δίκαιη δίκη για τον υφιστάμενό σου που είναι σαφές ότι είναι ένοχος, αλλά δεν μπορείς να παριστάνεις την ένστολη σουπιά διοχετεύοντας στους δημοσιογράφους ή ανακοινώνοντας ότι οι αστυνομικοί «βρίσκονταν πλησίον» ενώ ήταν δέκα μέτρα πιο πέρα, ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε γίνει ενώ τα ήξεραν όλα από πρώτο χέρι και γνώριζαν ότι ο βενζινάς δεν ήθελε την καταδίωξη του 16άχρονου, ότι «ανταλλάχτηκαν πυροβολισμοί» ή ότι πήγε να εμβολίσει αυτούς που ήταν… πίσω του και τον καταδίωκαν.

Και, πολύ χειρότερα, εάν είσαι ο πολιτικός προϊστάμενος όλων αυτών, αυτού που πυροβόλησε, αυτών που ήταν δίπλα του και δεν τον εμπόδισαν, αυτών που αναμείχτηκαν και προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά, δεν κοιτάς πώς τα ΜΜΕ που έχουν σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης από το σύστημα που στήσατε θα κάνουν γαργάρα τα γεγονότα και πώς θα πλασάρουν το ένα ψέμα μετά το άλλο μήπως μες στη σύγχυση ξεχαστούν οι ευθύνες σου, αλλά τις αναλαμβάνεις.

Κι αυτό σημαίνει καταρχάς μια απλή αλλά ειλικρινή συγγνώμη προς την οικογένεια που έχασε τον άνθρωπό της, προς τους άλλους Ρομά που βλέπουν (όχι άδικα) ότι τους έχεις έτοιμους για το απόσπασμα και προς όλους εμάς που διεκδικούμε το αυτονόητο: να ζούμε σε δημοκρατία.

Κι όμως ο Θεοδωρικάκος δεν το έκανε! Και χρειάστηκαν πάρα πολλές ώρες, πολλές μετρήσεις της αγανάκτησης και πολλές «συμβουλές» επικοινωνιολόγων για να ψελλίσει κάτι για «τραγικό συμβάν» ενώ από την πρώτη στιγμή γνώριζε ότι οι αστυνομικοί απαγορεύεται να πυροβολούν εν κινήσει.

Δεν είναι μόνο δική του η ευθύνη γι’ αυτή την αντιδημοκρατική στάση.

Είναι προφανώς και εντολή του πρωθυπουργού του, που αρκείται σε παρόμοιες απαράδεκτες αναφορές, καθώς το κρίσιμο γι’ αυτούς είναι η ενσωμάτωση των ακροδεξιών και η αξιοποίησή τους εναντίον των πληβείων που δεν αποδέχονται την «κατωτερότητά» τους και όσα τους επιφυλάσσουν οι «άριστοι» που θέλουν να μπετονάρουν το καθεστώς τους.

Και γι’ αυτό το μπετονάρισμα κλειδί είναι οι υποκλοπές. Κι αυτό προσπάθησε να κρύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φεύγοντας από τη Βουλή κυνηγημένος από τις αλήθειες που δεν κρύβονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter