Φιάσκο με υπογραφή Άδωνη: Μειώνουν μισθούς στην ΕΥΔΑΠ – Επιχειρούν ακόμη και αναδρομικές επιστροφές

Φιάσκο με υπογραφή Άδωνη: Μειώνουν μισθούς στην ΕΥΔΑΠ – Επιχειρούν ακόμη και αναδρομικές επιστροφές

Η ΕΥΔΑΠ γίνεται η πρώτη επιχείρηση που επιχειρεί να επιβάλλει νέα μισθολογικά μνημόνια στους εργαζομένους της, ζητώντας ακόμη και αναδρομική επιστροφή σε αυξήσεις που είχαν ήδη δοθεί. Πρόκειται για την επιβεβαίωση των φόβων για τους οποίους το documentonews.gr έγραφε πριν λίγο καιρό, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο «εμπαιγμό» αναφορικά με τον νόμο Γεωργιάδη (ν. 5053/2023) που φέρει τον περιπαιχτικό για τους εργαζόμενους τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας».

Όπως εύκολα προκύπτει η πολυδιαφημισμένη στα συστημικά ΜΜΕ, αύξηση στους εργαζόμενους μέσω της αναστολής μέχρι το 2027 του παγώματος αυξήσεων των τριετιών, αποτελεί στην πράξη ένα «όπλο» στα χέρια της εργοδοσίας προκειμένου να προκαλέσει νέα μείωση αποδοχών στους μισθωτούς.

Αυτό το «όπλο» ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η ΕΥΔΑΠ για να μειώσει τις αποδοχές δεκάδων εργαζομένων της έως και 30%. Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, έχει στα χέρια της υπηρεσιακό σημείωμα-γνωμοδότηση της Νομικής της Υπηρεσίας που λειτουργεί ως όχημα για να περικόψει το χρονοεπίδομα, το τεχνικό επίδομα και τo επίδομα συναφούς υπηρεσίας, σε όσους προσλήφθηκαν στην ΕΥΔΑΠ μετά την 14η-2-2012, όταν και τέθηκε σε ισχύ η 6η ΠΥΣ η οποία έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στη μισθωτή εργασία.

Πώς οι αυξήσεις γίνονται μειώσεις

Είναι όμως αυτή η ανάλυση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ ένα χαστούκι στην «κοινωνική ευαισθησία» των Μητσοτάκη-Γεωργιάδη και μία ακόμη μαχαιριά στη συστημική ενημέρωση που έκανε το «άσπρο-μαύρο», πανηγυρίζοντας και υπερ-προβάλλοντας τις αυξήσεις στους μισθούς μέσω τριετιών που δήθεν θα επέρχονταν από 1-1-2024! «Συνέπεια της εξεταζόμενης διατάξεως είναι ότι από την ημερομηνία ισχύος του νόμου (26-09-2023 σε όσους προσλήφθηκαν από 14-2-2012 μέχρι σήμερα ή θα προσληφθούν εις το εξής για τον καθορισμό του χρονοεπιδόματος, του τεχνικού επιδόματος και της συναφούς προϋπηρεσίας, δεν θα πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία του διαστήματος 14-2-2012 – 31-12-2023. Η μεταγενέστερη και ειδική ως προς το ρυθμιζόμενο θέμα διάταξη του νόμου επικρατεί της επιχειρησιακής πρακτικής που ακολουθούσε η Εταιρεία…», αναγράφεται επί λέξει στη σελίδα 6 του Υπηρεσιακού Σημειώματος της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΥΔΑΠ.

Ποια όμως είναι η διάταξη που επικαλείται η Νομική Υπηρεσία για να καταθέσει αυτήν την αμφιλεγόμενη ερμηνεία; Είναι το άρθρο 33 του νόμου Γεωργιάδη που φέρει τον επίσης περιπαικτικό για τους εργαζομένους τίτλο «Αμοιβή του χρόνου προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων». Συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 αναγράφεται επί λέξει «5. Για το χρονικό διάστημα από τη 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τη 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023»!

Ανοίγει η κερκόπορτα των μειώσεων

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι «ευαίσθητοι» Μητσοτάκης-Γεωργιάδης έστρωσαν το χαλί ώστε να μειωθούν οι αποδοχές χιλιάδων μισθωτών. Ενώ το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας προέβλεπε με το ξεπάγωμα των τριετιών τις αυξήσεις μισθών βλέπουμε τις μάσκες να πέφτουν και γινόμαστε θεατές των πραγματικών επιπτώσεων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών, ξεκινώντας από την μεγαλύτερη εταιρία που διαχειρίζεται τα δημόσια ύδατα της χώρας μας, την ΕΥΔΑΠ.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα προσμονής αυξήσεων στους μισθούς μετά και το ξεπάγωμα των τριετιών που καλλιεργεί ο νόμος 5053/2023, έρχεται μια τεράστια εταιρεία να γίνει προπομπός δυσμενών εξελίξεων με μειώσεις και έτσι να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία συνεχίζει να πληγώνει ανεπανόρθωτα τις εργασιακές σχέσεις και κυρίαρχα την αγοραστική δύναμη του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Στην πραγματικότητα επιχειρείται μείωση και όχι αύξηση μισθών των εργαζομένων καθώς δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε εργοδότη για πάγωμα/περικοπές μισθών ή ακόμα χειρότερα στη ανάκληση των όποιων αυξήσεων δόθηκαν, κατά επιχειρηματική πρακτική την περίοδο 2012-2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ήδη στην ΕΥΔΑΠ, η Διοίκηση μετά και την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο ετοιμάζεται να πλήξει τους εργαζόμενούς της και να τους επιβάλλει νέα μισθολογικά μνημόνια, που περιλαμβάνουν περικοπές και πάγωμα μισθών, ακόμα και αναδρομική επιστροφή αυξήσεων που έχουν ήδη δοθεί. Επιχειρείται δηλαδή ακόμη μία ενέργεια υποβάθμισης για τη σημαντικότερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των υδάτων της χώρας.

Αναλογιστείτε αν η πρώτη επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα του νέου νόμου με σκοπό τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων είναι η ΕΥΔΑΠ, μια εταιρεία με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυνατά συνδικάτα της χώρας, μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Το σωματείο εργαζομένων στον τομέα της αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Το Σωματείο μας μπροστά στην επιλογή του Προεδρείου της ΟΜΕ. ΕΥΔΑΠ των παρατάξεων (ΕΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ & ΕΣΚ) να μην αντιδράσει λειτουργώντας ως 5η Φάλαγγα στις τάξεις των εργαζομένων (δεν συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ σύμφωνα με το καταστατικό κατόπιν αιτήματος των μελών του ΔΣ), αποφάσισε :

να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 06.12.2023 στις 14:30 στο κτίριο της Λαοδικείας που θα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία περικοπή μισθών

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλα τα Σωματεία της ΕΥΔΑΠ να στηρίξουν τον αγώνα μας

Όλοι στον αγώνα

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ»

Επί του θέματος έχει πάρει θέση και ο Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ « Ε Ν Ω Σ Ι Σ Υ Π Α Λ Λ Η Λ Ω Ν Ε . Υ Δ . Α . Π . » με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πληροφορίες για ύπαρξη δύο αντιφατικών μεταξύ τους γνωμοδοτήσεων, σε διάστημα λίγων ημερών, επίσης της Νομικής Υπηρεσίας. Κατά την πρώτη είναι νόμιμη η χορήγηση μισθολογικής προώθησης σε όσους συναδέλφους συμπλήρωσαν 30 ή 32 συντάξιμα έτη αλλά κατά τη δεύτερη δεν συνυπολογίζει το διάστημα 14-2-20212 έως 31-12-2023».

Επίσης ο σύλλογος αναρωτιέται αν «τελικά οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα είναι οι μοναδικοί που θα δουν μειώσεις» και σημειώνει πως «Ο κ. Σαχίνης μάλλον δεν μπορεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση αλλά δεν θα επιτρέψουμε να παίξει χωρίς δισταγμό με τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τα δικαιώματα μας για να επιτύχει ο κ. Σαχίνης στόχους και να επιβραβεύεται με bonus.

Ο Σύλλογος μας παραμένει σε ετοιμότητα και στην πρώτη γραμμή αγωνιστικά. Θα στηρίξει και θα συμμετέχει στις αποφάσεις που θα παρθούν στο αυριανό συνέδριο της ΟΜΕ για κινητοποιήσεις έτσι ώστε να μην γίνουν πράξεις όλα τα παραπάνω.

Θα σας ενημερώσουμε άμεσα για ότι νεότερο προκύψει.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΌΕΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Αν. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ»

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να… τηρήσει την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού (Έγγραφα)

«Χαστούκι» από το ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση του νερού: Επιστρέψτε τις μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο εντός έξι μηνών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter