Folli Follie: Το αίτημα της προσωρινής διοίκησης για αποδέσμευση ακινήτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ και τα ερωτήματα

Folli Follie: Το αίτημα της προσωρινής διοίκησης για αποδέσμευση ακινήτων αξίας εκατομμυρίων ευρώ και τα ερωτήματα

Μία ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια έχει η πολύμηνη αναβολή που δόθηκε από το Ε΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη  στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης Folli Follie μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων. Δύο μέρες μετά, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών για την άρση της δέσμευσης  ακινήτων της  εταιρείας αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ερώτημα γιατί η προσωρινή διοίκηση κόπτεται για την αποδέσμευση των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία εξυγίανσης που είχε υποβάλλει και εγκρίθηκε από Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2022,  δεν προβλέπει την αποδέσμευση των ακινήτων της εταιρείας, ως όρο για  την υλοποίηση της εξυγίανσης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2022, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικαζόταν η υπόθεση Folli Follie αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 19 Ιουνίου του 2023, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται συγκεκριμένα αδικήματα, όπως η εγκληματική οργάνωση. Η αναβολή αυτή είχε μία ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια. Σύμφωνα με νομικές πηγές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έπαψε να είναι αρμόδιο να κρίνει την αίτηση  για άρση  της  δέσμευσης  των ακινήτων της εταιρείας Folli Follie τα οποία έχουν δεσμευτεί με ανακριτική διάταξη. Κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε αιτηθεί η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie και το Δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να αποφανθεί επί του αιτήματος στο τέλος της  δίκης.

Δύο μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου 2022, η  προσωρινή διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι θα υποβάλλει αίτηση για  την άρση της δέσμευσης  των ακινήτων της Folli Follie  στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

«…η Εταιρεία θα εξαντλήσει το μοναδικό της μέσο αντίδρασης, ζητώντας εκ νέου την αποδέσμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την ελπίδα ότι αυτή την φορά θα εισακουστεί η αδήριτη ανάγκη για την άμεση απαγκίστρωση της εξυγίανσης από την ποινική διαδικασία και την ολοκλήρωσή της, προς όφελος των πιστωτών, των εργαζομένων, αλλά και του Δημοσίου…» αναφέρονταν μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης.

Η εξυγίανση δεν προέβλεπε αποδέσμευση ακινήτων

Είναι ερώτημα για ποιο λόγο η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie κόπτεται για την άρση της δέσμευσης των  ακινήτων της εταιρείας Folli Follie αξίας εκατομμυρίων ευρώ, μιας και το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας που είχε υποβάλλει η προσωρινή διοίκηση και εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο τον Ιανουάριο του 2022, δεν προβλέπει την αποδέσμευση των ακινήτων της εταιρείας, ως  όρο για  την υλοποίηση της εξυγίανσης. Μάλιστα το Πολυμελές Πρωτοδικείο, με προηγούμενή του απόφαση, είχε θέσει ως όρο για την έγκριση της εξυγίανσης να απαλειφθεί η πρόβλεψη για αποδέσμευση των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι αν τελικά εγκριθεί η αποδέσμευση των ακινήτων, θα δοθεί το «πράσινο φως» να  πουληθούν ακίνητα της Folli Follie αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά και ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί οικονομικές καταστάσεις  της Fοlli Follie ούτε για  το 2020, ούτε  για το 2021, ενώ δεν έχουν τεθεί καν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες που τάσσει ο νόμος  για να τηρηθούν οι υποχρεώσεις αυτές έχουν περάσει προ πολλού.

Σύμφωνα πάντως με νομικές πηγές, η εξυγίανση της Folli Follie έχει ήδη καθυστερήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξυγιάνσεις εταιρειών, συνήθως γίνονται μέσα σε ένα σύντομο χρονικό  διάστημα από τη στιγμή που θα αποφασιστούν και όχι μετά την πάροδο αρκετών μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Folli Follie: Οργισμένη αντίδραση δικηγόρων απέναντι στην απόφαση αναβολής

Στον «αέρα» η δίκη της Folli Follie: Ο κίνδυνος παραγραφής και η αδιαφορία της πολιτείας

Ξεκινάει η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter