Φον ντερ Λάιεν: Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο τραπέζι

Φον ντερ Λάιεν: Έκτακτα μέτρα και απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων στο τραπέζι

Η επίτροπος Φον ντερ Λάιεν απείλησε την Τετάρτη, 17 Μαρτίου να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων για τον κορονοϊό. Έτσι κλιμακώνεται η ένταση της διαμάχης με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σχετικά με τους χειρισμούς τους στην διανομή των εμβολίων στην ΕΕ.

Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», εννοώντας ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να διασφαλίσει τις απαιτούμενες δόσεις για την ανοσοποίηση των ευρωπαίων.

Η Φον ντερ Λάιεν, αφού σημείωσε ότι η ΕΕ έχει εξάγει 41 εκατομμύρια δόσεις σε άλλες χώρες, έκανε έκκληση για ανταποδοτικότητα χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, λέγοντας ότι «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ πηγαίνουν σε χώρες που κι εκείνες παράγουν εμβόλια, αλλά σχεδόν τίποτα δεν έρχεται σε αντάλλαγμα στην ΕΕ».

Η ΕΕ έχει παραδώσει 10 εκατ. δόσεις στη Βρετανία αλλά ακόμα δεν έχει λάβει τις ανάλογες δόσεις σε ανταπόδοση. Από τις 30 Ιανουαρίου, όταν η ΕΕ έθεσε σε λειτουργία το σύστημα έγκρισης εξαγωγών εμβολίων, οι φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης έχουν στείλει 9,1 εκατ. δόσεις στη Βρετανία και 1 εκατ. δόσεις στις ΗΠΑ.

Η Φον ντερ Λάιεν επίσης επέκρινε την AstraZeneca για την καθυστέρηση που προκάλεσε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της ένωσης, ενώ προειδοποίησε ότι «συζητείται η απαγόρευση εξαγωγών για την εξασφάλιση των προμηθειών». Η εταιρεία αρχικά είχε υποσχεθεί να παραδώσει 90 εκατ. δόσεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αργότερα όμως έκανε γνωστό ότι μπορεί να παραδώσει μόλις 40 εκατ. οι οποίες αργότερα έπεσαν στις 30 εκατ.

Αυτό δεν πτόησε την Επίτροπο από το να δηλώσει ότι παραμένει ως έχει ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των ενήλικων Ευρωπαίων μέχρι το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από NBC, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter