Φορογκιλοτίνα Μητσοτάκη: Σε θέσεις… μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Video)

Φορογκιλοτίνα Μητσοτάκη: Σε θέσεις… μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Video)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες η φορογκιλοτίνα που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Στη φορογκιλοτίνα Μητσοτάκη οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το νομοσχέδιο, που έχει βάλει σε θέσεις… μάχης όλο το προηγούμενο διάστημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, κατατίθεται μέσα στις επόμενες ώρες στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Ενδεικτική είναι η διατύπωση που επέλεξε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, καθώς σε νέα συνέντευξή του είπε πως: «αυτά τα οποία καταδίκαζε η κυβέρνηση πριν τις εκλογές, περί της αύξησης των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών και κατήγγειλε τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα έρχεται να τα εφαρμόσει με χειρότερα φορολογικά μέτρα (…)».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) τελειώνει η διαβούλευση (σ.σ. του ν/σ), η κυβέρνηση δεν έχει φέρει κάτι συγκεκριμένο να δούμε σε επίπεδο τροποποίησης. Εμείς για να κάνουμε οποιαδήποτε τοποθέτηση πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση», είπε μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

Για τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, υπογράμμισε ότι: «την Πέμπτη έχουμε συνεδρίαση, θα περιμένουμε να δούμε τις αλλαγές που θα έχει φέρει η κυβέρνηση, αν έχει φέρει, και τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους».

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» ανέφερε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Χατζηδάκης, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Διαβάστε επίσης: Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Οι βασικές σημειακές τροποποιήσεις και εξειδικεύσεις που επέρχονται αφορούν στα εξής:

• Μείωση του τέλους επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

• Διευκρινίσεις ως προς το μαχητό του τεκμηρίου. Εισάγεται στο σχέδιο νόμου προς άρση αμφισβητήσεων ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

• Τροποποιήσεις ως προς την προσαύξηση του ύψους του τεκμηρίου με βάση τον τζίρο. Ως γνωστόν, το ύψος του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Ειδικά για το ύψος του τζίρου, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επι του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του Κ.Α.Δ. στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ όπου πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα κατά 10.000 ευρώ (ετήσιος τζίρος 35.000 ευρώ – μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών ΚΑΔ 25.000 ευρώ = 10.000 ευρώ). Επομένως, η προσαύξηση 5% θα εφαρμοστεί επι του ποσού των 10.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η προσαύξηση εφαρμόζεται κατά τρόπο πιο αναλογικό και με μικρότερη επιβάρυνση για τους υπόχρεους.

• Προσθήκες στη λίστα των ελευθέρων επαγγελματιών που εντάσσονται στο μειωμένο – κατά 50% – τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής α) όσοι παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% (όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής), β) οι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα γ) οι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, δ) οι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Διαβάστε σχετικά: Ομολογία Μητσοτάκη για τον κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter