Φόροι 2024: Λεπίδι στους μικρούς, χάδι στους μεγάλους

Φόροι 2024: Λεπίδι στους μικρούς, χάδι στους μεγάλους

Εμφανίζεται σαν Σούπερμαν που θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και σαν άτεγκτος υπερασπιστής του συντάγματος. Μάλιστα δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του καταστατικού χάρτη της χώρας που ορίζει ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Ο λόγος για τον τσάρο της ελληνικής οικονομίας, τον πολιτικό με το μικρότερο βιογραφικό της χώρας (ουδέποτε εργάστηκε), τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αρέσκεται να σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζει ως Σούπερμαν που καταστρέφει δημόσιες υποδομές. Πλέον, στα χρόνια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη δεν του αρκεί να καταστρέφει εταιρείες δημόσιου ενδιαφέροντος όπως ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή ή η ΔΕΗ, αλλά μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως μισθωτοί με το ελαστικό οκτάωρο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιχειρούν μέσω ατομικών επιχειρήσεων με τον τεκμαρτό φόρο και κέρδος και βέβαια τα νοικοκυριά με το target model που αφορά το κόστος ρεύματος.

Δείτε επίσης: Φόροι 2024: Λεπίδι στους μικρούς, χάδι στους μεγάλους

Ο ίδιος ανέφερε επί λέξει στη Βουλή: «Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 71% του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Εχουμε 430.000 περίπου ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και οι οποίοι έχουν μέση φορολογική επιβάρυνση 867 ευρώ (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ). Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος, πολλές φορές εργαζόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, πληρώνει 1.161 ευρώ. Και επίσης μεταξύ των ίδιων των ελεύθερων επαγγελματιών το 4% πληρώνει το 51% της συνολικής φορολογίας όλου του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών».

Κοινωνικός αυτοματισμός

Οπως εύκολα συμπεραίνει οιοσδήποτε, από τα όσα υποστηρίζει ο άνθρωπος που ξέρει να χρησιμοποιεί καλύτερα από κάθε άλλον τον κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και μόνο αυτοί φοροδιαφεύγουν, ενώ όσοι διατηρούν εμπορική εταιρεία πληρώνουν κανονικά τους φόρους και ως εκ τούτου δεν αγγίζονται από τον ολετήρα της κοινωνίας Κ. Χατζηδάκη.

Δείτε επίσης: Βουλή: «Καταπέλτης» οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά του φορομπηχτικού νομοσχεδίου

Αντίθετα, στον προϋπολογισμό 2024 που ο ίδιος προωθεί προς ψήφιση και εμφανίζεται οψίμως ως υπερασπιστής του συντάγματος προβλέπει μείωση του φόρου που θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα κατά 295 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων – επιχειρήσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 6,6 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν περίπου 580 εκατ. ευρώ επιπλέον, πέραν των περίπου 436 εκατ. που πλήρωσαν φέτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (στοιχεία 2021 που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο), από τις 880.349 ενεργές επιχειρήσεις οι 673.609 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες 206.740 εταιρείες. Από όλες αυτές οι 539.403 δεν απασχολούσαν μισθωτούς. Ποσοστιαία σημαίνει ότι το 76,5% των εμπορικών επιχειρήσεων δεν απασχολεί προσωπικό. Εξ αυτού του ποσοστού η συντριπτική πλειονότητα όσων παλεύουν μόνοι τους να αντεπεξέλθουν υπό το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία εντάσσεται σε αυτούς που θίγει με το τεκμαρτό εισόδημα και το τεκμαρτό κέρδος το καταστροφικό για την κοινωνία δίδυμο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.

Κουρελόχαρτο το σύνταγμα

Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του συντάγματος που χωρίς ντροπή επικαλέστηκε ο Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή ορίζει ότι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις τους συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Είναι σαφές ότι οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι κατά τεκμήριο λειτουργούν με καθεστώς ατομικής επιχείρησης, κινούν την ελληνική οικονομία. Ομως τα μεγάλα κέρδη και η μεγάλη φοροδιαφυγή υπάρχουν στον χώρο των 206.740 εμπορικών επιχειρήσεων, στις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να επέμβει. Ετσι ωστόσο μπορούν να παριστάνουν τους υπερασπιστές του συντάγματος, αλλά στην πράξη είναι αυτοί που το ποδοπατούν.

Διαβάστε επίσης: Στους δρόμους ξανά οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενάντια στο Φορολογικό νομοσχέδιο – Χωρίς ταξί η Αθήνα (Photos)

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Μας ξεγέλασαν και μας αποτελειώνουν»

Φορογκιλοτίνα Μητσοτάκη: Σε θέσεις… μάχης οι ελεύθεροι επαγγελματίες (Video)

Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά κυβέρνησης: «Αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter