Φοβούνται την ευρωπαϊκή εισαγγελία και τις έρευνες για το Predator στο Μαξίμου

Φοβούνται την ευρωπαϊκή εισαγγελία και τις έρευνες για το Predator στο Μαξίμου

«Σφίγγα» ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στις ερωτήσεις του documentonews.gr την Πέμπτη για την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την εξαγωγή του Predator από την ελληνική κυβέρνηση, αφού εκτός της σιγής ασυρμάτου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το θέμα, έφτασε στο σημείο να «υποβαθμίσει» τον αρμόδιο για την οργάνωση και την προετοιμασία των επερχόμενων εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, την «ομερτά» που καλά κρατεί από την περασμένη Τρίτη όταν και έγινε γνωστό πως έχει παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα και τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator επιχείρησε να κρατήσει και την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπαθώντας να αποφύγει τα ερωτήματά μας.

«Την Τρίτη δημοσιεύτηκε πως παρενέβη ο ευρωπαίος εισαγγελέας για τηην υπόθεση του Predator και διερευνά την εξαγωγή από την ελληνική κυβέρνηση. Σας έχουν ενοχλήσει στην κυβέρνηση; Ποιο το σχόλιό σας;» ρωτήσαμε τον Γιάννη Οικονόμου, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «δεν γνωρίζω να μας έχουν ενοχλησει».

«Φαντάζομαι θα κάνει την έρευνά του ο εισαγγελέας, η οποία είναι καλοδεχούμενη» συμπλήρωσε, χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει, τηρώντας ουσιαστικά μία σιωπηρή στάση ώστε το θέμα να μη συζητείται στη δημόσια σφαίρα.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως κεντρικό πρόσωπο για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις για τις άδειες εξαγωγής του Predator είναι ο Γιάννης Σμυρλής, όπως έχουν γράψει οι New York Times, έβαλε την υπογραφή του το 2021 στις δύο άδειες εξαγωγής-εμπορίας του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στη Μαδαγασκάρη. Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Σμυρλής παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών στις 29 Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά, είχε λάβει κεντρική κομματική θέση στη Νέα Δημοκρατία.

«Ρωτώ επειδή από τις αποκαλύψεις, ο άνθρωπος του υπουργείου Εξωτερικών που φέρεται να υπέγραψε τις εξαγωγές, είναι σήμερα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Σας έχει ενημερώσει αν έχει κάποια ενόχληση;» επιμείναμε προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που από την αγωνία του να υποβαθμίσει το θέμα, έφτασε στο σημείο να υποβαθμίσει… τον Γ. Σμυρλή.

«Δεν είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας, είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σε διοικητική θέση» μας απάντησε αρχικά, προσθέτοντας πως «κάθε έρευνα της Δικαιοσύνης από τη χώρα θα αντιμετωπίζεται όπως πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω σε αυτό».

Για την ιστορία, στις 10 Ιανουαρίου, το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωνε, ορθά κοφτά:

«Ανακοινώνεται ότι ορίστηκε ο Γιάννης Σμυρλής ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για οργανωτικά ζητήματα και θέματα σχετικά με την προετοιμασία των εκλογών». Στην ίδια ανακοίνωση, όριζε τον Νίκο Παπουτσή ως αναπληρωτή γενικό διευθυντή αρμόδιο για οικονομικά και διοικητικά ζητήματα, και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ως συντονιστή γενικής διεύθυνσης. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 του ίδιου μήνα, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινωνόταν ως μέλος της «Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα», με επικεφαλής τον Γιάννη Μπρατάκο.

Συνεπώς, εάν κάτι δεν έχει αλλάξει, ο Γ. Σμυρλής παραμένει σε κεντρική θέση στον κομματικό μηχανισμό για την προεκλογική εκστρατεία. Το εάν έχει κληθεί ή όχι από τους ευρωπαίους εισαγγελείς, είναι κάτι που θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος. Πάντως για να πασχίζει να τον «κρύψει» ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, μάλλον ο φόβος για τις έρευνες είναι μεγάλος.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για Μητσοτάκη η παρέμβαση Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τις εξαγωγές Predator

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εισαγγελέας της ΕΕ ερευνά το ελληνικό «Predatorgate»

Μελέτη – κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει το Documento για τη χρήση του Predator από την ΕΥΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter