Φουντώνει η πανδημία στην Ανατολική Μεσόγειο

Φουντώνει η πανδημία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε αντίθεση με την εικόνα που δίνει ο ΠΟΥ για μείωση των κρουσμάτων διεθνώς

Η μία χώρα μετά την άλλη ετοιμάζονται για το φθινοπωρινό άνοιγμα των σχολείων αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους να προστατεύσουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και το σύνολο της κοινωνίας από τον SARS-CoV-2. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πιο πρόσφατη επιδημιολογική επικαιροποίηση των στοιχείων που είχε εκδώσει επισήμανε ότι η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί – εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Για την πορεία της πανδημίας τα στοιχεία δείχνουν περισσότερα από 1,7 εκατομμύριο νέα περιστατικά Covid-19 και 39.000 θανάτους την εβδομάδα από 17 έως 23 Αυγούστου. Οσο κι αν τα νούμερα τρομάζουν, οι νέες μολύνσεις εμφανίζουν μείωση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κίνημα αμφισβήτησης

Στην ΕΕ οι αρχές των χωρών λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα αποφεύγοντας το γενικευμένο lockdown. Κάποιες χώρες όπως η Γερμανία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα σοβαρό κίνημα αμφισβήτησης μέτρων όπως η χρήση μάσκας ή η απαγόρευση εκδηλώσεων. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στη διάσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων υπήρξε σοβαρή διάσταση απόψεων. Για παράδειγμα, στο Αμβούργο επιτρέπονται ιδιωτικά πάρτι με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων, 50 στην Κάτω Σαξονία, 100 στη Βαυαρία, ενώ στο Βερολίνο είναι απεριόριστος ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να γιορτάσουν μαζί. Σύμφωνα με την DW, ακόμη και η αστυνομία έχει μπερδευτεί. «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων και αναφορικά με τα εγκλήματα, όμως κανείς δεν θα σκεφτόταν να περάσει 16 διαφορετικούς ποινικούς κώδικες» σχολίασε ο επικεφαλής του αστυνομικού συνδικάτου.

Η Ευρώπη προβληματίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πολλές φορές λαμβάνει αντικρουόμενα μέτρα

Τα μέτρα ανά χώρα

Στη Γερμανία οι αρχές αποφάσισαν ότι το κλείσιμο του σχολείου και τα εκτεταμένα lockdowns πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να βοηθήσει την κατ’ οίκον εκπαίδευση.

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα βιώνει «μια φάση υποτροπής της επιδημίας με 39 θετικές περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα». Παράλληλα τόνισε ότι «όλα τα παιδιά στη Γαλλία πρέπει να βρουν τον δρόμο για την επιστροφή τους στο σχολείο», ενώ όπως είπε «η χρήση μάσκας από ενήλικες καθώς και φοιτητές κολεγίου και γυμνασίου θα είναι συστηματική και ως εκ τούτου υποχρεωτική από την επόμενη εβδομάδα».

Στην Ιταλία με περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους στα σχολεία διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο των εκπαιδευτικών διστάζει να κάνει το τεστ. Ομως οι έλεγχοι πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ στον γενικό πληθυσμό τα νέα κρούσματα κορονοϊού σχεδόν διπλασιάστηκαν την εβδομάδα από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου.

Στην Ισπανία η Μαδρίτη είναι αυτή που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της αύξησης των μολύνσεων. Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, γίνονται χιλιάδες καθημερινές διαγνώσεις κρουσμάτων. Οι αρχές πάντως για το άνοιγμα των σχολείων συστήνουν τη χρήση μάσκας για παιδιά άνω των έξι ετών.

Την ίδια ώρα υπάρχουν και κάποιοι που επωφελούνται από την πανδημία λόγω της αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων, όπως οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που ασχολούνται από το λιανικό εμπόριο έως τα στοιχήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter