Φρεγάτες από τον… σκουπιδοτενεκέ των ΗΠΑ θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Φρεγάτες από τον… σκουπιδοτενεκέ των ΗΠΑ θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Επιστρέφει από… τηλεπαράθυρο η αγορά νέων φρεγατών, όχι οποιονδήποτε, αλλά αυτών που ξεφορτώνονται οι ΗΠΑ ως άχρηστες. Το αμερικανικό περιοδικό Forbes μάς είχε προειδοποιήσει αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Ακόμη υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο για τα προβλήματα των συγκεκριμένων φρεγατών.

«Λαγός» αυτή τη φορά ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου που ανακοίνωσε μέσω ΣΚΑΙ ότι μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τις ΗΠΑ για την προμήθεια φρεγατών LCS (Littoral Combat Ship).

Ο κ. Χατζηβασιλείου είναι διεθνολόγος και γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Θεωρείται πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, άρα μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του.

Ομως, όπως σημειώνει το εξειδικευμένο Militaire.gr, που παρακολουθεί χρόνια τώρα την υπόθεση των αμερικανικών φρεγατών LCS, «αυτή η προμήθεια είναι προμήθεια… ειδικού δικαστηρίου»!

Ο κ. Χατζηβασιλείου, όπως και ο πρωθυπουργός μιλούν άριστα αγγλικά και συνεπώς μπορούν να ξαναδιαβάσουν -θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζουν ήδη το άρθρο- όσα έχει από το 2020 γράψει το Forbes: ζητούσε να βυθιστούν οι LCS! Ήταν η πιο συμφέρουσα λύση! Το άρθρο του Forbes εδώ.

Το αμερικανικό ναυτικό δεν βύθισε βεβαίως τις LCS. Τις απέσυρε και είναι μάλλον πρωτοφανές ένα πολεμικό πλοίο να αποσύρεται πριν καν συμπληρώσει δεκαετία!

Το Forbes είχε γράψει ότι «τα υπάρχοντα πλοία της κλάσης Freedom μπορούν εύκολα να παραδοθούν σε οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο που θέλει να προσπαθήσει να αποκομίσει κάποια αξία από αυτά τα αναξιόπιστα γκαζάκια. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ελλάδα επιδιώκουν να αγοράσουν οπλισμένες παραλλαγές της κατηγορίας Freedom».

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ καλεί το ναυτικό των ΗΠΑ «να κηρύξει την κατηγορία Freedom Littoral Combat Ship μια μη αντισταθμιζόμενη αποτυχία» και προτείνει το ναυτικό αντί να σπαταλά κι άλλα χρήματα σ΄ αυτό το φιάσκο να παροπλίσει τα 10 πλοία βρίσκονται σε ενέργεια και να διακόψει τη ναυπήγηση 6 ακόμη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακόμη γράφει ότι το πρόγραμμα φάνηκε από την αρχή ότι ήταν μία καταστροφή. Αναφέρει λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στα πλοία. Σε όλα τα πλοία που ναυπηγήθηκαν! Άρα δεν μιλάμε για «παιδικές ασθένειες», αλλά για μόνιμα προβλήματα που απ΄ ότι φαίνεται δεν επιλύονται.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να διορθώσουν τα τεχνικά προβλήματα των LCS που έμεναν… καραβοφάναρα στη μέση του πουθενά. Όσες διορθώσεις κι αν έκαναν το αποτέλεσμα το ίδιο: φιάσκο! Τελικά ακολούθησαν περίπου τη συμβουλή του Forbes. Τέσσερις από αυτές τις LCS ούτε καν τις διόρθωσαν. Αυτές θέλουν να μας «σπρώξουν», λες και ο ελληνικός Στόλος είναι χωματερή. Εννοείται ότι τις «επιδιορθώσεις» θα τις πληρώσουμε εμείς.

Όπως εξηγούν πηγές του ΠΝ «ακόμη και οι μη εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ που διαθέτουμε είναι πιο αξιόπιστη λύση από τις LCS». Ενδιαφέρον είναι ότι ο κ.Χατζηβασιλείου έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ώρες μετά από εκείνες του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια ο οποίος έδειξε ότι έχει τελείως διαφορετική άποψη για το πως πρέπει να εξοπλιστεί η χώρα.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του κ.Χατζηβασιλείου:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter