Γαλλία: Παραμένει πρωθυπουργός η Μπορν, σε δύσκολη θέση ο Μακρόν λόγω του σκανδάλου Uber

Γαλλία: Παραμένει πρωθυπουργός η Μπορν, σε δύσκολη θέση ο Μακρόν λόγω του σκανδάλου Uber
E

Χωρίς απώλειες για τη μειοψηφική κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν με τη στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων του αριστερού μετώπου NUPES.

Η πρόταση έλαβε 146 ψήφους βουλευτών, ενώ χρειαζόταν 289 ψήφους προκειμένου να οδηγήσει σε επίσπευση της πτώσης της κυβέρνησης.

Η πρόταση αυτή αποτέλεσε και ένα τεστ για τη συνοχή του αριστερού μετώπου NUPES που μετρά συνολικά 151 βουλευτές, με το αποτέλεσμα να φανερώνει πς υπήρξαν ορισμένες «διαρροές», οι οποίες επέλεξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση Μπορν.

Ωστόσο, οι εξελίξεις με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας Uber, επισκίασαν τη συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, καθώς έρευνα από διεθνή ΜΜΕ φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «βοηθά» τον αμερικανικό κολοσσό, την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Uber: Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που «καίνε» τον Μακρόν

Μοιραία, οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάζουν τους τόνους και να μιλούν ακόμα και για «λεηλασία της χώρας από τον πρόεδρο των λόμπι» (όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της K.O. της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ματίλντ Πανό).

Από την πλευρά της, η προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Le Monde (η οποία έφερε στη δημοσιότητα το θέμα στη Γαλλία), υποστήριξε ότι ο Μακρόν, ως υπουργός «φυσικά ήταν εκείνη την εποχή σε επαφές με τις εμπλεκόμενες εταιρίες στις βαθιές αλλαγές του τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας στην άρση κάποιων διοικητικών ή ρυθμιστικών εμποδίων».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Οργή στην Αριστερά για τις προνομιακές σχέσεις Μακρόν και Uber – Η μυστική «συμφωνία» και τα ραντεβού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter