Γαλλία: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Γαλλία: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία μετά από την ισοπεδωτική νίκη της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν στις Ευρωεκλογές και την ουσιαστικά υποχρεωτική προκήρυξη εθνικών εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν. Μέσα στο τελευταίο 48ώρο η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία έχει αλλάξει άρδην, με την ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών (LR) του Ερίκ Σιοτί από την μια να έρχονται σε συμφωνία με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) του εκλεκτού της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, για κοινή κάθοδο στις εκλογές και την κεντροαριστερά και την αριστερά, από την άλλη, να ενώνουν τις δυνάμεις τους καλώντας με κοινή ανακοίνωση τους σε ένα «νέο Λαϊκό Μέτωπο» με σκοπό να ανακοπεί η εκλογική προέλαση της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Στο στρατόπεδο της δεξιάς- ακροδεξιάς η σύγκλιση μεταξύ των δύο δυνάμεων δηλαδή του κόμματος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, Ρεπουμπλικάνοι (LR), του οποίου πλέον ηγείται ο Σιοτί, ανακοινώθηκε νωρίτερα και η είδηση έγινε δεκτή με την εξής δήλωση από πλευράς της Μαρίν Λεπέν: «Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται». Όπως συμπλήρωσε η απόφαση του Σιοτί είναι μια «θαρραλέα επιλογή» που προκύπτει από μια «αίσθηση καθήκοντος» του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων. Το πρόβλημα όμως του Σιοτί, του ηγέτη του κόμματος που θεωρείται ότι εκφράζει την γκωλική δεξιά της Γαλλίας, είναι πως δεν φαίνεται να έχει την στήριξη του συνόλου του κόμματος του για να κάνει την προσέγγιση αυτή με την Λεπέν. Τόσο μετά όσο και πριν την ανακοίνωση από πλευράς της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών, στελέχη του κόμματος και βουλευτές (το κόμμα έχει 61 έδρες στην Εθνοσυνέλευση) αντέδρασαν στην συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό. Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μία συμμαχία με τον RN». Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των γερουσιαστών του LR, ο Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε «μία προσωπική γραμμή», η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκωλικού κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Ολιβιέ Μαρλέ, «δεν δεσμεύει κανέναν». Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής του LR, στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, οι τέσσερις κύριες πολιτικές δυνάμεις της γαλλικής αριστεράς – οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα La France Insoumise του τρεις φορές υποψήφιου για την προεδρία Ζαν-Λυκ Μελανσόν– δημοσίευσαν κοινή δήλωση στην οποία δήλωσαν ότι «επιθυμούν» να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους. Στο κείμενο γινόταν αναφορά στην αναγκαιότητα ενός νέου «Λαϊκού Μετώπου» που το 1936 κέρδισε τις εκλογές στην Γαλλία σχηματίζοντας κυβέρνηση υπό τον Λέοντα Μπλουμ μόνο και μόνο για να καταρρεύσει δύο χρόνια αργότερα. Οι παρατάξεις στα αριστερά του πολιτικού φάσματος της Γαλλίας είχαν ξαναπροσπάθησει στο πρόσφατο παρελθόν να ενωθούν για να έχουν καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα, όμως υπήρξαν έριδες και διαφωνίες και το σχέδιο δεν πέτυχε τον στόχο του. Η λογική τώρα είναι πως με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αθροιστικά τα ποσοστά των τεσσάρων αριστερών πολιτικών δυνάμεων φτάνουν περίπου το 31%, όσο δηλαδή σχεδόν έλαβε το κόμμα της Λεπέν και βγήκε πρώτο. Οι διαβουλεύσεις για την σύμπηξη ενός εκλογικού συνασπισμού θα πρέπει να είναι γρήγορες αφού ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι στις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα οι φωνές πλέον υπέρ μιας παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία είναι έντονες με αποτέλεσμα ο πρόεδρος τα Γαλλίας να αναγκαστεί να κάνει σχετικές δηλώσεις, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά και για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Figaro Magazine ο ένοικος των Ηλυσίων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ερωτήθηκε τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN), σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του. Όπως ανέφερε: «Δεν είναι ο RN αυτός που ορίζει το Σύνταγμα, ούτε το πνεύμα του. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Για μένα αποτελεί απαραβίαστο». Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε και την πρόσκληση σε debate προς την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. «Φυσικά: Είμαι έτοιμος να εκπροσωπήσω τα χρώματά μας και να υπερασπισθώ το πρόγραμμά μας. Πάω για να κερδίσω!». Στην συνέντευξή του τόνισε επίσης πως: «Οχι, δεν είμαι καθόλου τρελός! Δεν σκέφτομαι παρά την Γαλλία. Είναι η σωστή απόφαση, προς το συμφέρον της χώρας. Και λέω στους Γάλλους, «μην φοβάστε, πηγαίνετε να ψηφίσετε»». Όσον αφορά στο κομμάτι των αποτελεσμάτων που αναμένει σε αντιπαραβολή με αυτά των ευρωεκλογών και τις δημοσκοπήσεις ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Δεν πίστεψα ποτέ τις δημοσκοπήσεις. Μια νέα προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και δεν πρέπει να κοιτάμε τα σκορ ανά περιφέρεια βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών».

Διαβάστε επίσης:

Τα παράδοξα της επιστολικής ψήφου: Διπλάσια ποσοστά για τη ΝΔ σε σχέση με την κάλπη! (Συγκριτικοί πίνακες)

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης επιχειρεί «φτιασίδωμα» για να αποφύγει και την εσωτερική γκρίνια

Εικόνισμα κάνουν τον Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ στη Νέα Δημοκρατία αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποιος τον πληρώνει!

Ευρωεκλογές 2024: «Άρχισαν τα όργανα» για τη 2η θητεία της φον ντερ Λάιεν

Ερντογάν: Επίσκεψη σε Ισπανία και Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τις επόμενες μέρες

Ομοβροντία για τα μέτρα πυροπροστασίας – Αντισυνταγματικός και ανεφάρμοστος ο κανονισμός της κυβέρνησης

Δολοφονία 11χρονης: Το χρονικό της φρίκης – Στον εισαγγελέα ο 37χρονος δράστης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter