Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ξεκάθαρα υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ξεκάθαρα υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Στόχος και η οριοθέτηση των σχέσεών του με την εκκλησία

Να εκµεταλλευτεί το χάος που επικρατεί στο «γαλάζιο στρατόπεδο» µε αφορµή τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα έχει αξιοπιστία η κυβέρνηση όταν ο αντ’ αυτού του κ. Μητσοτάκη δεν θα ψηφίσει το νοµοσχέδιο; ∆εν είναι δυνατόν ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης να διαφωνεί, να µην ψηφίζει νοµοσχέδιο και να παραµένει στη θέση του» τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας του κόµµατος Σωκράτης Φάµελλος αναφερόµενος στη στάση Βορίδη.

Είναι δεδοµένο πως τις επόµενες µέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει τις πολλές «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις και συγκρούσεις, οι οποίες πληγώνουν επικοινωνιακά και πολιτικά τη Ν∆.

Δείτε επίσης – Μητροπολίτες διαφωνούν με Ιερώνυμο: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη βάπτιση νηπίων ομόφυλων ζευγαριών

«Αν όχι η Αριστερά, ποιος;»

Πηγές από την κοινοβουλευτική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν στο Documento πως δεν είναι απίθανο να υπάρξουν δυο τρεις αποχές κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου. Πάντως, σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα εκτιµήσεις, εάν ορισµένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν, δεν θα αντιµετωπίσουν κυρώσεις.

Παραθυράκι αποχής άφησε πριν από λίγες µέρες ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ σε άρθρο της η Αθηνά Λινού υποστήριξε πως σε «δύσκολα νοµοσχέδια», τα οποία «διχάζουν µεγάλα στρώµατα του ελληνικού λαού», θα έπρεπε να υπάρχει µυστική ψηφοφορία. Κανείς όµως µέχρι τώρα δεν µπορεί να πει µε ακρίβεια αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραµµή ούτε πόσες θα είναι.

Πάντως η θέση του Στέφανου Κασσελάκη είναι ξεκάθαρη: «Για εµάς τα δικαιώµατα είναι ζητήµατα ταυτοτικά και όχι ζήτηµα αρχηγισµού ή πειθαρχίας. Αν όχι η Αριστερά, ποιος; Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουµε. ∆ιότι υπάρχει µια σωστή µεριά της Ιστορίας. Κι εµείς µε υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουµε κάθε βήµα στην κοινωνική πρόοδο» είπε στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις µε την εκκλησία

Ο Στέφ. Κασσελάκης, ακολουθώντας τα βήµατα του Αλέξη Τσίπρα, επιθυµεί να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε την εκκλησία. Πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο διάλογος µε καθαρούς όρους, αλληλοσεβασµό και χωρίς κρυφές ατζέντες.

Το ταξίδι στο Οικουµενικό Πατριαρχείο αλλά και η πρόσφατη συνάντηση µε τον αρχιεπίσκοπο ήταν µόνο η αρχή.

Σκοπός του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εκτός από τις καλές σχέσεις µε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, είναι η επικοινωνία τόσο µε τον οικουµενικό πατριάρχη Βαρθολοµαίο (στο Οικουµενικό Πατριαρχείο υπάγονται διοικητικά η Κρήτη, τα ∆ωδεκάνησα και η βόρεια Ελλάδα) όσο και µε τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Αντιόχειας, Ιεροσολύµων, αλλά και µε τις Αρχιεπισκοπές Αµερικής και Αυστραλίας, χώρες µε έντονο οµογενειακό στοιχείο. Και οι Μητροπόλεις Ευρώπης και Νοτίου Αµερικής υπάγονται στο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τις επαφές µε τους ανώτατους εκκλησιαστικούς παράγοντες αναµένεται να πραγµατοποιηθούν συνοµιλίες και µε τον Σύνδεσµο Κληρικών Ελλάδος και Κρήτης, όπως και µε το πολιτικό προσωπικό των εκκλησιών. Στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικό ρόλο αναλαµβάνει ο σύµβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βουλγαράκης, ο οποίος µαζί µε τον Μανώλη Καπνισάκη προετοιµάζουν τις σηµαντικές συναντήσεις Κασσελάκη µε εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Ο Στέφ. Κασσελάκης πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο για επικαιροποίηση της συµφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυµου, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και κάποια στοιχεία της πιθανώς σήµερα να θεωρούνται ξεπερασµένα. Πάντως προτεραιότητα θα αποτελέσει το ΤΑΕΠ (Ταµείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας.

«Να προσφέρουµε αλληλεγγύη»

«Οι αξίες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ συνάδουν πλήρως µε τις αξίες της εκκλησίας, γιατί αυτό που θέλουµε εµείς να κάνουµε είναι να δώσουµε φωνή στους αδύναµους, να µπορέσουµε να προσφέρουµε αλληλεγγύη σε όλα τα κοµµάτια της κοινωνίας µας και ειδικά σ’ αυτά που αισθάνονται κοινωνικό αποκλεισµό. Η εκκλησία έχει ένα µεγάλο ρόλο να παίξει σε αυτή την πορεία και ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα µπορεί να σταθεί µε τον ακτιβισµό του στην κοινωνία στο πλευρό της». Αυτά τα λόγια είχε χρησιµοποιήσει ο Στέφ. Κασσελάκης µετά τη συνάντησή του µε τον αρχιεπίσκοπο πριν από 15 µέρες, δείχνοντας τη βάση στην οποία επιθυµεί να στηριχτούν οι σχέσεις κόµµατος – εκκλησίας αλλά και πολιτείας – εκκλησίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter