Μητροπολίτες διαφωνούν με Ιερώνυμο: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη βάπτιση νηπίων ομόφυλων ζευγαριών

Μητροπολίτες διαφωνούν με Ιερώνυμο: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη βάπτιση νηπίων ομόφυλων ζευγαριών

Ηχηρές διαφοροποιήσεις εντός της Ιεραρχίας μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που πρότεινε τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών να βαπτίζονται όταν μεγαλώσουν.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αλλά και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος.

«Πρόκειται για προσωπική άποψη του Αρχιεπισκόπου που δεν εκφράζει την Ιεραρχία», είπε ο κ. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε:

«Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η επιτροπή Νομοκανονικών, όπως συζητήσαμε στην Ιερά Σύνοδο. Δεν μπορεί να προκαταλαμβάνεται η Ιεραρχία, που έχει τον τελικό λόγο, και εκκρεμεί απόφασή της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η βάπτιση είναι εισαγωγικό μυστήριο και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σε κανέναν».

Και συνεχίζει:

«Διαμορφώνεται εικόνα ενός ιδιότυπου “κανονικού επιτιμίου” προς τα παιδιά. Οτι, δηλαδή, επειδή οι γονείς είναι αυτοί που είναι, θα το πληρώσουν τα παιδιά. Και για τι ακριβώς μιλάμε; Για κατάργηση του νηπιοβαπτισμού και αντικατάστασή του από ενήλικη βάπτιση; Θα πρέπει να ληφθεί συνοδική απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο. Ο νηπιοβαπτισμός είναι παράδοση που εφαρμόζεται από τον 9ο αιώνα. Εχει σαφείς θεολογικές προεκτάσεις, καθώς σηματοδοτεί την υποδοχή στο Σώμα της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να ανατραπεί έτσι απλά. Μόνο με μια συνοδική απόφαση θα μπορούσε να καταργηθεί ο νηπιοβαπτισμός».

Όσον αφορά τον κ. Ιερώνυμο, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 επισήμανε πως δεν έχουμε σχετική απόφαση της Ιεραρχίας για τη βάπτιση παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος υπογράμμισε ότι: «Όσες βαπτίσεις έγιναν ήδη, αναγνωρίζονται εν Θεώ. Καμία βάπτιση δεν “έγινε κακώς” ούτε ανακαλείται. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε σχετική απόφαση της Εκκλησίας για το τι θα συμβεί με τη βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών. Η Εκκλησία, όμως, έχει τη δική της λογική κι αυτή είναι η λογική της διασφάλισης της ιερότητας των μυστηρίων. Είδαμε ιεράρχες να βγαίνουν τόσες φαντασμαγορικές φωτογραφίες μετά από βαπτίσεις με το νήπιο, τους γονείς και τους καλεσμένους, που φτάναμε πια σε αποϊεροποίηση του μυστηρίου και μετατροπή του σε κοινωνική εκδήλωση».

Διαβάστε επίσης:

Ο Μάκης Βορίδης θέτει θέμα συνταγματικότητας του γάμου ομοφύλων και παραμένει στη θέση του! (Video)

«Αποχή» επιλέγει και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας για τον γάμο ομοφύλων

Οικονομικός «στραγγαλισμός» Documento: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χαλκευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε κλήση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διερεύνηση ποινικής ευθύνης πρώην υπουργών

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter