Γάζα: Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – Από αναβολή σε αναβολή η ψηφοφορία

Γάζα: Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας – Από αναβολή σε αναβολή η ψηφοφορία

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού ενόψει ψηφοφορίας, που αναβλήθηκε επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα, επί σχεδίου απόφασης.

Το σχέδιο αφορά το να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα εκφράζονταν ελπίδες πως θα κατορθωνόταν να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της ημέρας επί της νέας εκδοχής του κειμένου, ο τόνος του οποίου κατέβηκε αισθητά: δεν καλεί πλέον για «επείγουσα παύση των εχθροπραξιών» προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όμως τελικά η ψηφοφορία αναβλήθηκε ξανά και πλέον αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «μπορεί» εντέλει να στηρίξει το κείμενο στο τραπέζι, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Στο Συμβούλιο, που επικρίνεται από πολλές πλευρές για την απραξία του, διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα για το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αρχικά προβλεπόταν η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, όμως αναβλήθηκε τέσσερις φορές, ιδίως την Τετάρτη, κατόπιν αξίωσης των ΗΠΑ, οι οποίες πρόβαλαν το βέτο τους την 8η Δεκεμβρίου καταρρίπτοντας προηγούμενο σχέδιο απόφασης, που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός.

Το χάσμα «μειώθηκε», διαβεβαίωνε την Πέμπτη μετά το μεσημέρι η πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ, η Λάνα Ζακί Νουσέιμπα.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας στον ΟΗΕ για την απόφαση και το περιεχόμενό της», έλεγε παράλληλα στην Ουάσιγκτον ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, απορρίπτοντας την ιδέα πως οι ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερα απομονωμένες» σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, το ΣΑ δεν κατάφερε να σπάσει τη σιωπή του παρά μια και μόνη φορά, με την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου που καλούσε απλά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών. Σε δυο μήνες, απορρίφθηκαν άλλα πέντε σχέδια απόφασης, τα δύο εξαιτίας των αμερικανικών βέτο, πιο πρόσφατα την 8η Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τότε την υιοθέτηση από το ΣΑ απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το Ισραήλ χαρακτήριζε απαράδεκτο το κείμενο εκείνο.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 2.000 Παλαιστίνιους μαχητές από την 1η Δεκεμβρίου

Εξελίξεις στη Γάζα: Το Ισραήλ διατάσσει αμάχους για άμεση απομάκρυνση από τη Χαν Γιουνίς

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αποκλείει εκεχειρία στη Γάζα μέχρι την «εξολόθρευση» της Χαμάς

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter