Εξελίξεις στη Γάζα: Το Ισραήλ διατάσσει αμάχους για άμεση απομάκρυνση από τη Χαν Γιουνίς

Εξελίξεις στη Γάζα: Το Ισραήλ διατάσσει αμάχους για άμεση απομάκρυνση από τη Χαν Γιουνίς

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την Τετάρτη να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι από πελώριο τομέα της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Στην περιοχή έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 140.000 εκτοπισμένοι, σύμφωνα με έκθεση υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός απαιτεί να υπάρξει «άμεση» απομάκρυνση των αμάχων από περιοχή που φθάνει «περίπου το 20%» της έκτασης της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Το εύρος των εκτοπισμών που θα προκύψουν από την διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης δεν είναι σαφές», σημείωσε το OCHA.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, στη ζώνη αυτή ζούσαν πάνω από 110.000 άνθρωποι προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δυο μήνες και πλέον· έκτοτε, κατέφυγαν εκεί κάπου 141.000 Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε τη Δευτέρα πως εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιούνις.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, με έναυσμα πολυαίμακτη, άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, ο Τσαχάλ εκδίδει διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων προτού προχωρήσει σε βομβαρδισμούς.

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί

Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Αναφερόμενος στην εντεινόμενη διεθνή πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έκρινε πως πρέπει να ασκηθεί διεθνής πίεση και στην ηγεσία της Χαμάς, όχι μόνο στην ισραηλινή.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αποκλείει εκεχειρία στη Γάζα μέχρι την «εξολόθρευση» της Χαμάς

Γάζα: Στο Κάιρο ο Χανίγια – Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Σφυροκόπημα στη Γάζα: Το Ισραήλ ρίχνει €7 δισ. για να συνεχίσει τη σφαγή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter