Γάζα: Κοντά στην επέκταση της εκεχειρίας – Τι λένε Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ

Γάζα: Κοντά στην επέκταση της εκεχειρίας – Τι λένε Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ

Οι διαπραγματευτές της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, αλλά εξακολουθούν να συζητούν για πόσο καιρό και ποιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν βάσει αυτής, ανέφεραν τρεις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ανοικτό σε επέκταση της εκεχειρίας – Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Σύμφωνα με τις πηγές, η Χαμάς επιδιώκει επί του παρόντος μια ακόμη τετραήμερη παράταση, ενώ το Ισραήλ θέλει καθημερινές παρατάσεις, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν.

Υπήρχαν αναφορές νωρίτερα για έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο του Ισραήλ ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης εάν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ ανοικτό σε επέκταση της εκεχειρίας

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, δήλωσε ότι η Χαμάς γνωρίζει την προθυμία του Ισραήλ να παρατείνει την εκεχειρία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ακόμη αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Ο Λέβι πρόσθεσε ότι 184 Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρει αυτή τη Δευτέρα ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ισπανία εργάζονται διπλωματικά για την επέκταση της εκεχειρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΑ, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι σημείωσε ότι η τρέχουσα ανακωχή μπορεί να επεκταθεί κατά «μία, δύο, τρεις μέρες», σύμφωνα με το Al Jazeera, αλλά προσέθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο μπορεί να κρατήσει.

Νωρίτερα, ο ιρανός εκπρόσωπος Τύπου, Νάσερ Κανάνι, δήλωσε ότι και η Τεχεράνη είναι υπέρ μιας ολοκληρωτικής κατάπαυσης του πυρός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε μια παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ειδικοί στα θέματα της Μέσης Ανατολής αναφέρουν ότι οι εκκλήσεις για παράταση της ανακωχής δεν καταθέτουν ταυτόχρονα προτάσεις για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, μετά τη σύγκρουση. Χαμάς και Ισραήλ έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, γεγονός που δεν θα επιλυθεί με μια απλή επέκταση της εκεχειρίας. Επίσης, το ρήγμα μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων πρέπει να τεθεί επί τάπητος, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας ενώ η Χαμάς είναι ακόμα εκεί.

Η πρόταση του Ιράν για μόνιμη κατάπαυση πυρός

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, προτρέπει η εκεχειρία, η οποία λήγει τα ξημερώματα της Τρίτης, να λάβει «σταθερή μορφή και να μην επαναληφθεί η σκληρή επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας».

Ο Κανάνι ανέφερε ότι: «ως Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, θέλουμε και αναμένουμε… ότι τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού θα σταματήσουν εντελώς». Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου του, ο Κανάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν «παρακολουθεί» την πιθανή παράταση της εκεχειρίας.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: «Ανησυχούν Ισραήλ και Χαμάς για τις λίστες των ομήρων – Υπάρχει ζήτημα»

Γάζα: Εκπνέει η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός – Συνεχείς διαβουλεύσεις για παράταση

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Πρόταση του Ιράν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter