Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ανοικτό σε επέκταση της εκεχειρίας – Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ανοικτό σε επέκταση της εκεχειρίας – Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, δήλωσε ότι η Χαμάς γνωρίζει την προθυμία του Ισραήλ να παρατείνει την εκεχειρία σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 50 ακόμη αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Ο Λέβι πρόσθεσε ότι 184 Ισραηλινοί εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Αρχή αναφέρει αυτή τη Δευτέρα ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ισπανία εργάζονται διπλωματικά για την επέκταση της εκεχειρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΑ, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι σημείωσε ότι η τρέχουσα ανακωχή μπορεί να επεκταθεί κατά «μία, δύο, τρεις μέρες», σύμφωνα με το Al Jazeera, αλλά προσέθεσε ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο μπορεί να κρατήσει.

Νωρίτερα, ο ιρανός εκπρόσωπος Τύπου, Νάσερ Κανάνι, δήλωσε ότι και η Τεχεράνη είναι υπέρ μιας ολοκληρωτικής κατάπαυσης του πυρός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε μια παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ειδικοί στα θέματα της Μέσης Ανατολής αναφέρουν ότι οι εκκλήσεις για παράταση της ανακωχής δεν καταθέτουν ταυτόχρονα προτάσεις για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, μετά τη σύγκρουση. Χαμάς και Ισραήλ έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, γεγονός που δεν θα επιλυθεί με μια απλή επέκταση της εκεχειρίας. Επίσης, το ρήγμα μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων πρέπει να τεθεί επί τάπητος, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας ενώ η Χαμάς είναι ακόμα εκεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter