Γάζα: Μουδιασμένη η διεθνής κοινότητα από την επανέναρξη της ισραηλινής θηριωδίας

Γάζα: Μουδιασμένη η διεθνής κοινότητα από την επανέναρξη της ισραηλινής θηριωδίας

Με την κατάρρευση της κατάπαυσης πυρός και την επανέναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων και βομβαρδισμών ακόμα και στα νότια της Λωρίδας, ξεκίνησε πάλι η μακάβρια συνήθεια καταγραφής των απωλειών αμάχων στην Γάζα. Μέχρι το απόγευμα στα ελάχιστα εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία της Γάζας νεκροί και τραυματίες μεταφέρονταν με ρυθμό που γέμισαν. Μέσα στις πρώτες ώρες της επανέναρξης των επιχειρήσεων και των βομβαρδισμών οι νεκροί ξεπέρασαν τους 109, ενώ οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και ανεφοδιασμού σε καύσιμα που είχαν συμφωνηθεί να μπαίνουν στην Γάζα από το πέρασμα της Ράφα επί των ημερών της κατάπαυσης του πυρός σταμάτησαν εξαιτίας των βομβαρδισμών στην περιοχή.

Η επανέναρξη των επιχειρήσεων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα μαίνονται τόσο στον βορρά όσο και στο νότο, έφερε όμως έντονες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ χαρακτήρισε την επανέναρξη των μαχών ως «καταστροφική», ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτηση του ξεκάθαρισε ότι «λυπάται βαθιά» για την εξέλιξη αυτή. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Ρόμπερτ Μαρντίνι υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι «ο κόσμος και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε σημείο κατάρρευσης» και ότι η κατάσταση στην Γάζα είναι «εφιαλτική». Την πραγματική διάσταση των επιχειρήσεων του Ισραήλ σε αυτή την φάση του πολέμου, όπου σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας είναι στοιβαγμένος στη νότια Λωρίδα και υπό βομβαρδισμό έδωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ ο οποίος υποστήριξε ότι οι εναέριες επιδρομές των ισραηλινών συμπεριλαμβανομένης και μια που έπεσε 50 μέτρα μακριά από νοσοκομείο, καταδεικνύουν ότι «αυτός είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών».

Παράλληλα με τα παραπάνω γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι η… αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να διαλύσει την Χαμάς με κάθε κόστος, δεν γίνεται πλέον αποδεκτή με το ίδιο σθένος ακόμα και από ηγέτες και κυβερνήσεις που έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όπως επί παραδείγματι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία. Είναι ξεκάθαρο πως μετά από την κατάρρευση της κατάπαυσης πυρός αλλά και της αποκάλυψης της έκτασης του φιάσκου ασφαλείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, το παιχνίδι έχει αλλάξει και το Ισραήλ φλερτάρει με την διεθνή απομόνωση που μπορεί να έχει κι άλλες επιπτώσεις στην διεθνή του υπόσταση.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: 72 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα

Γάζα: Πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι για συνέχιση της εκεχειρίας – «Λυπηρή η επανέναρξη των επιχειρήσεων»

Διεθνής Τύπος: Λήξη εκεχειρίας στη Γάζα – Το Ισραήλ αγνόησε προειδοποίηση για επίθεση ένα χρόνο πριν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter