Γάζα: Ποια τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το αιματηρό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί – Ανάλυση του Al Jazeera

Γάζα: Ποια τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το αιματηρό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί – Ανάλυση του Al Jazeera

Το αραβικό Μέσο, Al Jazeera, παραθέτει τις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές του πλήγματος στο νοσοκομείο που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη σε μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την ένοπλη ομάδα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), η οποία μετά από άγνωστη βλάβη εξερράγη στον αέρα και θραύσματά της έπεσαν στην αυλή του νοσοκομείου. Το PIJ αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Το Al Jazeera δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις δύο τοποθετήσεις.

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία δραστηριοποιείται εντός της Λωρίδας της Γάζας.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF [του στρατού του Ισραήλ] δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δημοσίευσε στο Χ (πρώην Twitter) μια συνομιλία στην οποία ισχυρίζεται ότι δύο μέλη της Χαμάς παραδέχονται ότι η ρουκέτα «ήταν δική μας»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από το PIJ πέρασαν από το νοσοκομείο τη στιγμή της επίθεσης, οι οποίες, όπως είπε, έπληξαν το πάρκινγκ της εγκατάστασης. Ο Χαγκάρι ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα στις εγκαταστάσεις και είπε ότι τα πλάνα από στρατιωτικό drone έδειξαν «ένα είδος χτυπήματος στο πάρκινγκ».

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι ο στρατός είχε μια επιχείρηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή γύρω από την ώρα της έκρηξης στο νοσοκομείο «αλλά ήταν με ένα διαφορετικό είδος πυρομαχικών που δεν ταιριάζει με το βίντεο που έχουμε [από] το νοσοκομείο».

Τι αναφέρει η παλαιστινιακή πλευρά

Το PIJ απέρριψε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι ήταν υπεύθυνο για το χτύπημα.

«Ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη του για τη βάναυση σφαγή που διέπραξε βομβαρδίζοντας το Βαπτιστικό Αραβικό Εθνικό Νοσοκομείο στη Γάζα μέσω της συνήθους κατασκευής ψεμάτων του και ρίχνοντας την ευθύνη στο κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Παλαιστίνη», ανέφερε σε δήλωση. «Ως εκ τούτου, βεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες που προβάλλει ο εχθρός είναι ψευδείς και αβάσιμες», πρόσθεσε.

Αναλυτές του Al Jazeera σημείωσαν ότι ορισμένοι παρατηρητές αμφισβήτησαν την εκδοχή του Ισραήλ για τα γεγονότα, με κάποιους να επισημαίνουν ότι το Ισραήλ έχει παράδοση στο να αποδίδει ψευδώς πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις δικές του δυνάμεις σε ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλέ. Στα αρχικά στάδια αυτής της υπόθεσης, οι Ισραηλινοί κατηγόρησαν τους μαχητές του στρατοπέδου Τζενίν για τον θάνατό της. Έπειτα όμως από ενδελεχή έρευνα των περιστάσεων του περιστατικού, οι Ισραηλινοί παραδέχτηκαν ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από δικά τους πυρά.

Διεθνής κατακραυγή

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν καταγγείλει τον βομβαρδισμό, με ηγέτες από όλη τη Μέση Ανατολή να εκδίδουν τις πιο αυστηρές δηλώσεις. Διαδηλώσεις έχουν επίσης ξεσπάσει σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, όπου οι παλαιστινιακές διαδηλώσεις αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Ιορδανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Αμμάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και τους Άραβες ηγέτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια στιγμή που όλοι οι παρόντες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να εργαστούν για τον τερματισμό του «πολέμου και των σφαγών κατά των Παλαιστινίων».

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος επίσης επρόκειτο να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τον βομβαρδισμό του Ισραήλ» στο νοσοκομείο της Γάζας.

Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε επίσης μια θερμή δήλωση, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζοντας το Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί στη Γάζα».

Οι δυτικοί ηγέτες δεν κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα χτύπημα σε νοσοκομείο» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να πέσει όλο το φως στις περιστάσεις».


Ο Μπάιντεν σε δήλωση εξέφρασε τα «θερμά συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter