Γάζα: Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα – Νέες επιχειρήσεις από το Ισραήλ

Γάζα: Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα – Νέες επιχειρήσεις από το Ισραήλ

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει για ακόμη μία ημέρα βυθισμένη σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, την επομένη πολύνεκρων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και του βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.), έχουν κατακλύσει τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως προσεχώς θα εξαπολυθεί επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, όπου ήδη γίνονται καθημερινά αεροπορικοί βομβαρδισμοί, και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «ως την ολοκληρωτική νίκη» και ώσπου να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι.

Η προοπτική επίθεσης στη Ράφα προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που οι ελπίδες ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία σβήνουν.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, έφτασε στο Κάιρο για νέες συνομιλίες περί ενδεχόμενης ανακωχής με αιγύπτιους αξιωματούχους.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να μην εγκριθεί απόφαση που αξίωνε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, η Ουάσιγκτον, έκρινε πως η έγκριση της απόφασης αυτής θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί «παύση» των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων στα χέρια της Χαμάς.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ επέκρινε την «επικίνδυνη» απόφαση των ΗΠΑ. Η Χαμάς είδε «πράσινο φως» στο Ισραήλ για να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα χθες Τρίτη όταν «ισραηλινός βομβαρδισμός» έπληξε «σπίτι στη Ντέιρ αλ Μπάλα», στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε πως γίνονταν βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός εμπλέκεται σε μάχες με αντάρτες της Χαμάς στα συντρίμμια.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις. Τονίζει πως ιατρικό προσωπικό και ασθενείς έχουν παγιδευτεί εκεί αφότου έγινε έφοδος των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων τη 15η Φεβρουαρίου. Απηύθυνε έκκληση να γίνει «εσπευσμένη απομάκρυνσή τους με κάθε ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Οι δηλώσεις Νετανιάχου για τους όμηρους της Γάζας εξοργίζουν τις οικογένειες τους

Νέο παραλήρημα Τραμπ: «Μετατρεπόμαστε σε κομμουνιστική χώρα» – Η ατάκα για τον Ναβάλνι

ΣΥΡΙΖΑ: Άνεμος αισιοδοξίας μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Όλο το παρασκήνιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter