Γάζα: Χριστούγεννα με αίμα, πείνα και υποσχέσεις

Γάζα: Χριστούγεννα με αίμα, πείνα και υποσχέσεις

Σε πλήρη αντίθεση με τους συμβολισμούς των ημερών το σκηνικό στη Γάζα.

Με τις ισραηλινές δυνάμεις να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους εντός της Λωρίδας της Γάζας ρίχνοντας το βάρος τους πλέον στις κεντρικές περιοχές, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αδιαλείπτως εδώ και κοντά τρεις μήνες, με τους νεκρούς αμάχους να έχουν ξεπεράσει τις 20.000, εκ των οποίων θυμάτων πάνω από 8.000 είναι παιδιά και μωρά, και με τη διεθνή κοινότητα σε πλήρη αδράνεια, τα Χριστούγεννα έφτασαν στη Γάζα.

Αποκάλυψη για εσκεμμένο βομβαρδισμό αμάχων

Το πλαίσιο των υπό βομβαρδισμών Χριστουγέννων στους… άγιους τόπους έθεσε με τον γνωστό εμπρηστικό του τρόπο ο πρωθυπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης Μπενιαμίν Νετανιάχου,ο οποίος μέσα στην εβδομάδα δήλωσε: «Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους. Οποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ρίχνουμε καταιγίδα φωτιάς στη Χαμάς, φωτιά από την κόλαση. Ολοι οι τρομοκράτες της Χαμάς από τον πρώτο ως τον τελευταίο είναι αντιμέτωποι με τον θάνατο. Εχουν μόνο δύο επιλογές: να παραδοθούν ή να πεθάνουν».

Οι παραπάνω δηλώσεις καταδεικνύουν ότι ανεξαρτήτως πιέσεων και εκκλήσεων για μια άμεση εκεχειρία, που θα μπορούσε να δώσει τον χρόνο προκειμένου να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των εσωτερικά εκτοπισμένων αμάχων, η ισραηλινή κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως τόσο για τη διεθνή κοινότητα όσο και για το διεθνές δίκαιο και την πιθανότητα να βρεθεί υπόλογη για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Είναι ενδεικτικές οι αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times»: τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου το Ισραήλ πρώτα έστελνε μηνύματα για εκκένωση στους Παλαιστίνιους και στη συνέχεια βομβάρδιζε με τις μεγαλύτερες και καταστροφικότερες βόμβες του τις περιοχές όπου έστελνε τους αμάχους για ασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι «ασφαλείς

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν και το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες στο σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή για τους αμάχους περιοχές» στοχοποιήθηκαν πάνω από 200 φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να συνεχίσει απηνώς το καταστροφικό του έργο από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα σχεδόν χωρίς σταματημό με τις πλάτες των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αλλά και παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για μείωση της έντασης των επιχειρήσεων με σκοπό την προστασία των αμάχων. Η προσήλωση του Τελ Αβίβ στη σφαγή των Παλαιστινίων και στην ισοπέδωση της Γάζας έχει βυθίσει τον θύλακα σε μια από τις βαθύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης Ιστορίας.

Λιμός και ψηφίσματα απόγνωσης στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν στη Γάζα και το ίδιο θα συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας –ήτοι σε 2,4 εκατομμύρια– μες στις επόμενες έξι εβδομάδες αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ όλη την εβδομάδα προσχέδια ψηφισμάτων διακινούνταν μεταξύ των διπλωματών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς να… ικανοποιούν κανέναν, ο υπεύθυνος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει άμεσα».

Ανεξαρτήτως από τα μπρος πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τις υποσχέσεις και μετά την ψηφοφορία την περασμένη Παρασκευή για άμεση αύξηση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας (χωρίς εκεχειρία αλλά υπό την εποπτεία του γγ του ΟΗΕ), η δήλωση Γκρίφιθς έρχεται να ενισχύσει την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί από τα πρόσφατα ψηφίσματα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, από τον γενικευμένο διπλωματικό πυρετό αλλά και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή γενικότερα: η επιμονή του Ισραήλ απειλεί την ειρήνη ευρύτερα στην περιοχή και ο κίνδυνος ανάφλεξης μεγαλώνει κάθε λεπτό που η επιχείρηση του Ισραήλ συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Δραματικές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός – «Αποδεκατίστηκε το σύστημα υγείας»

 Γάζα: Πάνω από 20.400 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – «Βαρύ τίμημα» και ο ισραηλινός στρατός

Γάζα: Καταγγελίες για θηριωδίες Ισραηλινών – Πώς συλλαμβάνουν και ανακρίνουν υπόπτους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter