Γεράσιμος Σιάσος: Ο υποψήφιος πρύτανης και οι «σκιές» της λογοκλοπής της αδερφής του

Γεράσιμος Σιάσος: Ο υποψήφιος πρύτανης και οι «σκιές» της λογοκλοπής της αδερφής του
Ο Γερ. Σιάσος πίσω από τον Γ. Πατούλη

Υποψήφιος για τη θέση πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είναι ο καθηγητής καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος, νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Πρόκειται για τον εκλεκτό της ΝΔ και συν-συγγραφέα του πολυδιαφημισμένου πρώτου νομοσχεδίου της ΝΔ για τη λειτουργία των ΑΕΙ, για τον οποίο το Documento είχε προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη σε ό,τι αφορά τη διδακτορική διατριβή της αδερφής του.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψεαπό τα αποτελέσματα του ειδικού λογισμικού ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών Turnitin, η διδακτορική διατριβή της χειρουργού οφθαλμιάτρου Γεωργίας Σιάσου, αδερφής του Γερ. Σιάσου, αποτελεί κατά 63% προϊόν copy paste. Μάλιστα σημαντικό μέρος του διδακτορικού της –ακόμη και από το ειδικό μέρος του– προέρχεται από τη διδακτορική διατριβή του αδελφού της!

Ειδικότερα, από τις 146 «ωφέλιμες» σελίδες της διατριβής της Γ. Σιάσου, οι 53 είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ταυτόσημες με τη διδακτορική διατριβή του αδερφού της.

Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, που είχε έρθει στο Documento το Μάρτιο του 2022, η αδερφή του Γερ. Σιάσου φέρεται το 2014 να αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό τη διδακτορική διατριβή του προκειμένου να ανακηρυχθεί διδάκτωρ από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η λογοκλοπή, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, φερόταν να άγγιζε το 63%, όπως προέκυπτε από το Τurnitin, που είναι το ειδικό λογισμικό ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών, το οποίο χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 10.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 135 χώρες.

Προκειμένου να διασταυρώσουμε την καταγγελία είχαμε απευθυνθεί την περίοδο εκείνη σε δύο ειδικούς ερευνητές –άγνωστους μεταξύ τους– που έχουν αξιολογήσει ουκ ολίγες διδακτορικές διατριβές αλλά και μεταπτυχιακές εργασίες με τη χρήση του Τurnitin.

Με το ειδικό λογισμικό «σκάναραν» τη διδακτορική διατριβή της Γ. Σιάσου. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: το Τurnitin κατέδειξε ότι το 63% της διατριβής είχε «ομοιότητα» με άλλες διδακτορικές διατριβές. Δηλαδή το λογισμικό έδειξε ότι το 63% της συνολικής διατριβής ήταν αποτέλεσμα… copy paste.

Όπως μας είπαν οι ειδικοί ερευνητές, συνήθως μία διδακτορική διατριβή όταν «σκαναριστεί» από το Τurnitin θα εμφανίσει ένα ποσοστό ομοιότητας –λόγω της σχετικής βιβλιογραφίας και των πηγών– που δεν θα ξεπερνά το 10-15%. Σε ορισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού μάλιστα αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Ο Γερ. Σιάσος δεν είναι απλώς πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι ο άνθρωπος που χαρακτήρισε «πρωτότυπη και αυθεντική» την αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής του Γ. Πατούλη μετά το δημοσίευμα της «Αυγής» με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι στο διδακτορικό του περιφερειάρχη Αττικής «από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές».

Τόσο ο Γεράσιμος Σιάσος όσο και η αδερφή του σε δηλώσεις τους στο Documento, αρνήθηκαν ότι η διδακτορική διατριβή ήταν προϊόν αντιγραφής. Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα του κ. Σιάσου στις πρυτανικές εκλογές της 11ης Μαΐου, και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη διδακτορική διατριβή, πλήττουν σοβαρά την εικόνα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολλώ δε μάλλον λίγο πριν τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Νέα λογοκλοπή στην αυλή του Κυριάκου

Η απάντηση του Γερ. Σιάσου για το copy paste στην διδακτορική διατριβή της αδελφής του – Η απάντηση του Documento

Ο Γερ. Σιάσος και ο καλός του φίλος Αδ. Γεωργιάδης…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter